Στην Τουρκία την Πέμπτη Μ.Σούλτς και Δ. Αβραμόπουλος

16:49 31/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπό την απειλή της Τουρκίας, έτσι όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι σε περίπτωση που τον προσεχή Οκτώβριο δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Τουρκία θα καταγγείλει τη συμφωνία επανεισδοχής που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η ΕΕ, πραγματοποιείται την Πέμπτη, η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και του Ευρωπαίου Επίτροπου, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην Τουρκία.

Ο

πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν η συμφωνία επανεισδοχής και η κατάργηση των θεωρήσεων με τον Αυστριακό Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν σε δήλωσή του χτες σε γερμανική εφημερίδα να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά ζητήματα.

Η τουρκική πλευρά από την πλευρά της υπογραμμίζει όχι μόνο το θέμα των θεωρήσεων αλλά και το οικονομικό ζήτημα, με τον αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπουργό της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, να δηλώνει πριν από μερικές μέρες σε ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι, πως «η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της ούτε στο θέμα της υποδοχής προσφύγων ούτε σε αυτό της οικονομικής βοήθειας. Επομένως δεν θα θέσουμε σε εφαρμογή της συμφωνία επανεισδοχής«

«Η Τουρκία έχει επωφεληθεί τουλάχιστον όσο η ΕΕ από τη συμφωνία»,ήταν η απάντηση του Αυστριακού Επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ενώ ο Επίτροπος για θέματα ψηφιακής οικονομίας, Γκίντερ Έτινγκερ σε δήλωσή του χτες στη γερμανική εφημερίδα Bild, τόνισε ότι «η Τουρκία προς το παρόν δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την κατάργηση των θεωρήσεων».

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μετά το κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου 2016, θα εξεταστεί από τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά τις επαφές του με τους τούρκους αξιωματούχους, την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας

Το κοινό ανακοινωθέν που είχαν εκδώσει στις 18 Μαρτίου 2016 η ΕΕ και η Τουρκία έκανε λόγο για κατάργηση των θεωρήσεων τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, εξαιτίας της καθυστέρησης της Τουρκίας στο θέμα των προϋποθέσεων, η κατάργηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει τον Σεπτέμβριο έκθεση σχετικά με το αν η Τουρκία πληροί τις 72 προϋποθέσεις για την κατάργηση των θεωρήσεων.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής πριν από μερικές μέρες είχε δηλώσει ότι απομένουν ακόμη πέντε προϋποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα