Στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο – Ένσταση αντισυνταγματικότητας από Δημοκρατική Συμπαράταξη

01:08 21/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ένσταση αντισυνταγματικότητας που έχει εγείρει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος , άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Η ένσταση αναμένεται να απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων ενώ η

συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ.

Καμία περιουσία δεν πρόκειται να χαθεί, σημασία δεν έχει ο χρόνος αλλά το περιεχόμενο των συμβάσεων, τόνισε στο 1ο Πρόγραμμα ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Π. Κουρουμπλής πρόσθεσε πως η αξιολόγηση, αλλά κυρίως η ρύθμιση του χρέους είναι η Ιθάκη για όλους μας προκειμένου να αρχίσει η ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup.

Την Παρασκευή το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα «μία αρκετά καλή λύση» για το χρέος καθώς «όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής».

Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης αποτέλεσαν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη σύσταση του νέου Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν έχει αποκλειστικό στόχο την πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά την μακροχρόνια αξιοποίησή τους.

Στο εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου, όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την πλειοψηφία θα την έχει το Δημόσιο, ενώ το 50% των κερδών θα πηγαίνει για αποπληρωμή οφειλών προς τον ESM και το υπόλοιπο 50% για επενδύσεις.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα υπάρξει ανεξέλεγκτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας χωρίς ουσιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη. Το Υπερταμείο σηματοδοτεί απώλεια εθνικής κυριαρχίας, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι της σε μία αποτυχημένη οικονομική πολιτική.

Η περιουσία του Δημοσίου δεσμεύεται για 3 γενιές, και αυτό δεν είναι φυσιολογικό, σημείωσε στο 1ο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα κοιτά τα συμφέροντά του και όχι της Ελλάδας.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει προνόμια και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ανέφερε το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση κάνει αποκρατικοποιήσεις που δεν πιστεύει, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ για προδοσία και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι στο Ταμείο δεν θα μεταφερθεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και όσες ΔΕΚΟ ενταχθούν τελικά, ενώ δεν θα υπάρξουν απολύσεις ή αλλαγή εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια ώρα, με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ προχωρούν σε 48ωρη απεργία. Ακινητοποιημένα θα είναι, από τα ξημερώματα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, και τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Δεν συμμετέχει στην απεργία ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός.

Για το απόγευμα της Κυριακής η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ τα μέσα μεταφοράς το Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν ακινητοποιημένα.

The post Στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο – Ένσταση αντισυνταγματικότητας από Δημοκρατική Συμπαράταξη appeared first on ert.gr.

Keywords
βουλη, πολυνομοσχεδιο, ενσταση, ανεξαρτητοι ελληνες, μεσα μαζικης μεταφορας, λοβερδος, συριζα, λύση, χρεος, ελλαδα, νέα, esm, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, παραιτηση λεβεντη, ΔΕΚΟ, συγκοινωνιες, μετρο, ηλεκτρικος, τραμ, απεργια, λεωφορεια, ΟΣΕ, προαστιακος, ΓΣΕΕ, συνταγμα, ert, υπουργειο εσωτερικων, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, απεργια γσεε, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κομματα, βημα, ιθακη, νεα μετρα, προγραμμα, το βημα, υφεση, ωρα, ert.gr, απωλεια, βραδυ, γινει, δημοσιο, εξελιξη, επενδυσεις, εσωτερικων, ευκλειδης, ιδια, θεοδωρακης, κεφαλαιο, κυβερνηση, λεβεντης, μητσοτακης, ξημερωματα, ουσιαστικα, ρυθμιση, συζητηση, συντομα, χρονος, δημητρης, εφαρμογη, esm, πωληση, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα