Προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ΔΝΤ-Ευρωπαίων (video)

00:14 21/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 24ης Μαΐου βρίσκει Σόιμπλε και Μοσκοβισί να εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι για το κλείσιμο της συμφωνίας, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θεωρεί ότι έχει γίνει πρόοδος και στις συζητήσεις για το χρέος. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του για γενναία ελάφρυνση, και μάλιστα, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο,

προτείνει να μπει αυτόματος «κόφτης» και στην περίπτωση του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να στέλνει θετικό μήνυμα για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Θέμα το οποίο απασχόλησε και τον Τζακ Λιου σε σειρά επαφών που είχε με ομολόγους του. Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ επεσήμανε προς όλες τις πλευρές ότι η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της και να δείξει ευελιξία προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Από τους Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα «Le Monde», τασσόμενος υπέρ της άμεσης μείωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα, δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους», δήλωσε.

ΔΝΤ : «Πάγο» στα δάνεια προς Ελλάδα έως το 2040

Αναβολή της πληρωμής κεφαλαίου και τόκων στα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας προτείνει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με έγγραφο του Ταμείου για την βιωσιμότητα του χρέους, που έχει στην κατοχή του το Bloomberg, το Ταμείο προτείνει :

ΚΑΡΤΑ
* παράταση της περιόδου χάριτος
– έως 17 χρόνια στα δάνεια του EFSF
– έως 6 έτη στα δάνεια του ESM
– κατά 20 χρόνια στα διμερή δάνεια
* η αποπληρωμή των δανείων να παραταθεί στο 2080
* τα επιτόκια των δανείων EFSF/ESM να τεθούν στο 1,5% τουλάχιστον μέχρι το 2045.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς τα μέτρα που προτείνει, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Σύμφωνα με το Ταμειο, η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.
Παράλληλα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια έως και 20 δισ. ευρώ λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της χαμηλής ποιότητας του κεφαλαίου.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου προβλέπει σε έκθεση της η Bank of America και εκτιμά ότι το 2ο εξάμηνο του έτους

* η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver, δηλαδή θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες
* θα αρθούν σταδιακά τα capital controls
* θα υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους
* τα ελληνικά ομόλογα θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ρ. Αλεξοπούλου

The post Προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ΔΝΤ-Ευρωπαίων (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα