Στην Κριμαία ο Πούτιν – Συνεδρίαση του ρωσικού ΣΑ

16:03 19/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας στην Κριμαία, εν μέσω της αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο αναφορικά με την προσαρτημένη χερσόνησο.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, ρωσικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις εκπαιδεύονται στην Κριμαία σε θέματα επιμελητειακής υποστήριξης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Πούτιν, η πέμπτη που πραγματοποιεί εκεί τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβάνει και συναντήσεις

με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα παρευρεθεί επίσης στο Εκπαιδευτικό Φόρουμ Νεολαίας της Ταυρίδας, στο οποίο συμμετέχουν νέοι συνθέτες, χορογράφοι, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες και ηθοποιοί.

Μέρκελ: Η Ευρώπη όφειλε να αντιδράσει

Αναφερόμενη στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, η καγκελάριος της Γερμανίας υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στη RedaktionsNetzwerksDeutschland (RND) ότι η Ρωσία προκάλεσε μεγάλη κρίση με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και με την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ευρώπη όφειλε να αντιδράσει κατά της παραβίασης αυτής των βασικών αρχών», σημειώνει η Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτει ότι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ εργάζονται με «όλες τους τις δυνάμεις» για να παροτρύνουν Ρωσία και Ουκρανία να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός παρά τις δυσκολίες.

«Αυτό είναι και παραμένει το κριτήριο για το μέλλον των κυρώσεων», σημειώνει η καγκελάριος Μέρκελ.

Η ΕΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να επεκτείνει έως τα τέλη του Ιανουαρίου 2017 τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία στον ενεργειακό, οικονομικό και αμυντικό τομέα, όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και άλλοι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν υιοθετήσει ωστόσο έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία αν υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Σχετική είδηση: Αυξάνεται η ένταση στην Κριμαία – Σε αποκλιμάκωση καλεί η διεθνής κοινότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα