Επιστήμονες δημιούργησαν πιο ασφαλή εναλλακτική της μορφίνης

15:00 19/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αμερικανοί και Γερμανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο οποιούχο αναλγητικό φάρμακο, το οποίο σταματά εξίσου αποτελεσματικά τον πόνο με τη μορφίνη, χωρίς να έχει κάποια από τις παρενέργειές της.

Η ανακάλυψη της ουσίας έγινε εκ του μηδενός χάρη στη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και αφού οι ερευνητές δοκίμασαν (προσομοίωσαν) πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια διαφορετικές χημικές αλληλεπιδράσεις. Προς το παρόν το νέο φάρμακο έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μεταξύ των

οποίων ο νομπελίστας Μπράιαν Κομπίλκα, καθηγητής φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ , τόνισαν ότι η νέα αναλγητική ουσία δεν παρεμβάλλεται στην αναπνοή (βασική αιτία θανάτου από τα υπάρχοντα οπιούχα αναλγητικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας), ούτε προκαλεί εθισμό ή δυσκοιλιότητα.

Το νέο φαρμακευτικό μόριο με την προσωρινή ονομασία ΡΖΜ21 δεν έχει κάποια σχέση με τα υπάρχοντα οπιούχα φάρμακα από χημική άποψη, πράγμα που όπως έδειξαν τα φαρμακολογικά τεστ, του επιτρέπει να δρα μέσω διαφορετικών βιολογικών μηχανισμών σε σχέση με την μορφίνη.

Για να επιβεβαιωθεί όμως ότι το φάρμακο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες μελέτες σε βάθος χρόνου. Αν αυτό όντως συμβεί, τότε οι γιατροί θα έχουν στα χέρια τους ένα νέο «όπλο» κατά του πόνου, με το οποίο παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τον ολοένα αυξανόμενο εθισμό στα αναλγητικά.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιούχων φαρμάκων (μορφίνης, κωδεΐνης, οξυκωδόνης, υδροκωδόνης κ.α.) βρίσκονται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Η σύγχρονη ιατρική όμως βασίζεται σε αυτά, καθώς δεν διαθέτει κάποιον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μπλοκάρει τον πόνο.

«Η μορφίνη έχει μεταμορφώσει την ιατρική. Υπάρχουν τόσες ιατρικές διαδικασίες που μπορούμε σήμερα να κάνουμε, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον πόνο στη συνέχεια. Όμως η μορφίνη είναι επίσης επικίνδυνη, γι’ αυτό εδώ και χρόνια αναζητούμε ένα ασφαλέστερο αντικαταστάτη της», δήλωσε ο καθηγητής φαρμακευτικής χημείας Μπράιαν Σόσετ της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου – EPA/Antonio Lacerda

Keywords
Τυχαία Θέματα