Στην Αλόννησο για ήρεμες διακοπές (φωτορεπορτάζ)

10:06 16/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι Σποράδες με την εκπληκτική φυσική τους ομορφιά κατέχουν ξεχωριστή θέση στο σύνολο των ελληνικών νησιών. Πυκνή βλάστηση, πανέμορφες παραλίες και ένας κοσμοπολίτικος χαρακτήρας… Η Αλόννησος σε σύγκριση με τη Σκιάθο και τη Σκόπελο προσφέρει περισσότερη ηρεμία και σε πολλά πράγματα παραμένει ανόθευτη τουριστικά.

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

H Αλόννησος έχει ακόμη παρθένες παραλίες. Συναντάμε γραφικά ψαροχώρια με άσπρα φρεσκοβαμμένα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια και εκκλησάκια. Είναι ο παράδεισος για τους φίλους των καταδύσεων, καθώς στον θαλάσσιο βυθό που βρίσκεται

γύρω της κείτονται πολλά ναυάγια, αρχαία και σύγχρονα.

Επιπλέον, ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων, που περιλαμβάνει, εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, την Αλόννησο, έξι μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα) και 22 βραχονησίδες.

Σε ορισμένες παραλίες και θαλάσσιες σπηλιές φιλοξενείται ένα μεγάλο μέρος του εναπομείναντος πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Πάντως, είναι λίγο σπάνιο να δείτε τις φώκιες, καθώς κρύβονται μόλις αντιληφθούν ανθρώπινη παρουσία.

Το πλοίο μας φέρνει στο Πατητήρι, που είναι το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού. Το όνομά του προέκυψε από την εποχή που η Αλόννησος ήταν γεμάτη αμπέλια και εκεί βρίσκονταν τα πατητήρια των σταφυλιών και οι αποθήκες των κρασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα