Στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας

15:19 14/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τη διαδικασία του επείγοντος εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, διότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εμπεριέχονται σοβαρότατες και επείγουσες διατάξεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως και για την επιτάχυνση των δικαστικών υποθέσεων.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι νομοθετούμε υπό επείγουσες συνθήκες και πρέπει

όλα αυτά τα νομοθετήματα με την κατάλληλη επεξεργασία και με λίγο πιο εντατική εργασία να ολοκληρωθούν άμεσα» είπε ο υπουργός.

Αν και η κυβέρνηση και το προεδρείο διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει έκπτωση από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ακουστούν όλες οι γνώμες, σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι διαφωνεί με το επείγον και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να φέρει στη Βουλή τις προωθούμενες διατάξεις για θέματα πολύ σημαντικά που μάλιστα θα έπρεπε να κατατεθούν ως τρία διαφορετικά αυτοτελή νομοσχέδια.

Η διαδικασία του επείγοντος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχθηκαν τους λόγους που πρόβαλε η κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κάνουμε πράξη βασικές μας δεσμεύσεις»

Τη θέση ότι το νομοσχέδιο επιφέρει τομές τόσο στον ευαίσθητο τομέα της δικαιοσύνης όσο και σε θέματα σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας.

«Κάνουμε ήδη πράξη βασικές και προεκλογικές μας δεσμεύσεις και εξαγγελίες για τις οποίες ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε και μας τίμησε με την ψήφο του», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι με τις τροποποιήσεις του πτωχευτικού κώδικα παρέχεται η δυνατότητα επαναδραστηριοποίησης επιχειρήσεων και καθίσταται δυνατή η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες φυσικά πρόσωπα.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «εξορθολογίζεται και ψηφίζονται μέτρα επιτάχυνσης της διοικητικής δίκης. Με την επέκταση χρήσης πλαστικού χρήματος περιορίζεται η φοροδιαφυγής και επιστρέφονται μέσω κοινωνικών επιδομάτων τα χρήματα του φορολογούμενου, στους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Στην ίδια κατεύθυνση αυξάνονται τα δημόσια έσοδα και αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή δίνοντας τη δυνατότητα αποκάλυψης φορολογητέας ύλης του παρελθόντος και με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αρχή της ισονομίας».

ΝΔ: Πρόχειρο και άτολμο το νομοσχέδιο

Ο εισηγητής της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ευτελίσει την έννοια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ειδικά για τις διατάξεις επέκτασης του πλαστικού χρήματος, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει καμία δικαιολογία διότι θα έπρεπε να έχει αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μετά την επιβολή των capital control «που φέρουν το αποτύπωμα της περήφανης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Για το ζήτημα των κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε ότι οι διατάξεις είναι πρόχειρες, σε αντίθεση με την ολοκληρωμένη πρόταση για το πλαστικό χρήμα που είχε παρουσιάσει η ΝΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για τις τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε ότι σήμερα εισάγεται μια καινοφανής έννοια, αυτή της πιθανής πτώχευσης, η οποία είναι πολύ πιθανό να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία με το διασταλτικό περιεχόμενο της.

Για τις διατάξεις που αφορούν στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, σημείωσε πως είναι φύσει αδύνατο να προκύψει κάτι θετικό στα δημόσια έσοδα, ενώ για το πλαστικό χρήμα είπε ότι η ΝΔ αντιμετώπισε το θέμα ως μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο θέμα με προχειρότητα και με περιοριστική λογική και, αντί προτάξει κίνητρα, προτάσσει τον καταναγκασμό.

Τροπολογία από ΔΗΣΥ

Τροπολογία για τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού φυσικών και νομικών προσώπων κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η τροπολογία προβλέπει ότι μέσω του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού θα πραγματοποιείται η διαχείριση εσόδων από συναλλαγές POS ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, η καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων, η κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών και η πληρωμή των υποχρεώσεων προς το δημόσιο (φόροι, ρυθμίσεις, ΦΠΑ κλπ), η πληρωμή ενοικίων, ΔΕΚΟ, προμηθευτών κλπ, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

«Η πολιτεία οφείλει αντί να προβαίνει τυφλά σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον των επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν, να θεσμοθετήσει άμεσα ένα ειδικό Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Λογαριασμό προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία τους και στη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τρίτους», αναφέρει η εισηγητική έκθεση.

Τον προβληματισμό ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμη «χαμένης ευκαιρίας για σοβαρές αλλαγές στον τόπο» εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπό το άγχος της αξιολόγησης και των μνημονιακών δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα να έχει αυτοεγκλωβιστεί και να εγκλωβίζει και την κοινοβουλευτική διαδικασία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και τις οποίες είναι αδύναμη να εκπληρώσει.

Χ.Α.: Απεικόνιση των απαιτήσεων των δανειστών

Απεικόνιση των απαιτήσεων των δανειστών για το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και την εποχή που ακολουθεί τα μνημόνια, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος.

Για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, εκτίμησε ότι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αδήλωτα, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες στην κοινωνία.

ΑΝΕΛ: Προτάσεις για νομοτεχνικές βελτιώσεις

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο προτεινόμενο πτωχευτικό δίκαιο, κατέθεσε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε ότι πρέπει να εξετασθεί σε ποιους φορείς πρέπει να δώσουμε την δεύτερη ευκαιρία και ποιοι είναι αυτοί που πιθανόν δυνητικά θα υπαχθούν στο πτωχευτικό δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα