Στ. Κοντονής – Δικαστές για «Πόθεν Έσχες»

16:05 11/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος σε σχέση με το ζήτημα του «Πόθεν Έσχες» των δικαστών, επισημαίνει σχετική ενημέρωση από το γραφείο τύπου του Υπουργείου.

Αναλυτικότερα, αναφέρονται τα εξής:
Αρχικά, σε συνέντευξή του στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ και με αφορμή ερώτηση του συντάκτη της εφημερίδας απάντησε:

«Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις αποφάσεις των δικαστηρίων είτε συμφωνεί με αυτές είτε όχι. Υπάρχουν όμως δικαστικές αποφάσεις

που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αποφάσεις του παρελθόντος, παρά μόνο στην τελευταία σχετικά με τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των δικαστών. Δυστυχώς, με αυτή την απόφαση οι δικαστές που συνέπραξαν στην έκδοσή της οι ίδιοι συνέβαλαν και στη γενικότερη απαξίωση των θεσμών, αφού με προκλητικό τρόπο αυτοεξαιρούνται από τον έλεγχο, που είναι συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι ανεπίτρεπτο κάτι που ισχύει για όλους τους πολίτες, και κυρίως για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, να μην ισχύει για τους δικαστές. Θα περίμενα οι ίδιοι να επιζητούν περισσότερο έλεγχο και διαφάνεια και όχι εξαιρέσεις και συσκότιση».

Κατά τη διάρκεια της 33ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι μεταφέρει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού για το δύσκολο έργο που επιτελούν οι εισαγγελείς της χώρας και τη μάχη κατά τη διαφθοράς. Στην συνέχεια ο κ. Κοντονής είπε ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα. «Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος και θα λάβει τέλος με τη δική σας προσπάθεια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς. Όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την τοποθέτηση τους σε κρίσιμα όργανα, όχι δικαστικά, που μέσω αυτών απονέμεται Δικαιοσύνη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και πάλι στο ζήτημα του «Πόθεν Έσχες». Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες».

Μετά από λίγο έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος τοποθετήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους:

«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης. Είδα όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από το βήμα αυτό την ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα».

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης αυτής, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής δήλωσε:

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρος Τσακυράκης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Στη διαμάχη Σακελλαρίου – Κοντονή νομίζω ότι ο Υπουργός έχει δίκιο. Από πουθενά δεν προκύπτει αξίωση της δικαστικής εξουσίας να μένει η εκτελεστική εξουσία σιωπηλή, ακόμη και για υποθέσεις που εκκρεμούν. Τέτοια αξίωση μάλλον υποδηλώνει διάθεση για ανέλεγκτη εξουσία παρά ανησυχία για παρεμβάσεις στο έργο της. Οι παρεμβάσεις άλλωστε γίνονται συνήθως εκτός σκηνής και όχι υπό το φως της ημέρας. Η συζήτηση και κριτική της δράσης της δικαστικής εξουσίας είναι η μοναδική μορφή ελέγχου που διαθέτει η κοινωνία μας προς τη δικαστική εξουσία. Κάθε φωνή, λοιπόν, που αποσκοπεί στον περιορισμό αυτού του ελέγχου με βρίσκει αντίθετο».

Ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή τα «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών είπε:

«Η αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ ξεπέρασε ακόμη περισσότερο τα όρια. Έχασε την ψυχραιμία του και έκανε σχόλια πολιτικά που δεν ταιριάζουν σε έναν ανώτατο δικαστικό. Ερωτηθείς αν η παραίνεση του υπουργού έγινε καθ’ υπέρβασιν των αρμοδιοτήτων του ή όχι, ο κ. Σταθόπουλος είπε: «Επί της ουσίας δεν είναι παρέμβαση. Το θέμα που έχει να κάνει με την διοίκηση της Δικαιοσύνης δεν έχει σχέση με το τι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τα δικαστήρια. Αυτό είναι παρέμβαση αλλά η ταχύτερη εκδίκαση είναι θέμα για το οποίο πρέπει να φροντίζει και η πολιτεία. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να εξαιρεθεί πόσω μάλλον αυτοί που ασκούν εξουσία. Οι δικαστές δεν μπορούν να εξαιρεθούν.
Είναι βεβαρημένη η ποινική δικαιοσύνη με όγκο υποθέσεων, άρα έχω κατανόηση για τις καθυστερήσεις, αλλά ειδικά γι’ αυτό που απασχολεί τον κύριο Κοντονή, κάποιο βούλευμα για τον κύριο Μαρινάκη, είναι ένα θέμα που πράγματι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να δικάζονται κατά προτεραιότητα».

Πλήρη κάλυψη στον Υπουργό Δικαιοσύνης παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνοντας:

«Νομίζω ότι με βάση τα όσα παρακολουθήσαμε χθες, μένει μια αίσθηση, τουλάχιστον σε εμένα, ότι η Δικαιοσύνη «τσακώθηκε» μόνη της με την κυβέρνηση. Προκλήθηκε μια συζήτηση στην κυριολεξία εκ του μη όντος, εκ μέρους ειδικά του προέδρου του ΣτΕ. Μου έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη, διότι θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι άλλο ζήτημα είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και η δεσμευτικότητα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και εντελώς διαφορετικό πράγμα είναι να ασκείται κριτική και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη, αλλά και κριτική στην ουσία των αποφάσεών της. Άλλο η δεσμευτικότητα, άλλο η κριτική την οποία μπορεί να ασκήσει κανείς. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, για ποιον λόγο θεωρείται παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, εκ μέρους της κυβέρνησης, το γεγονός ότι εκφράζεται μια άποψη, η οποία νομοθετήθηκε κιόλας, ότι θα πρέπει και οι δικαστικοί να υπάγονται στη διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάθεσης του πόθεν έσχες. Ειλικρινά, μου κάνει –πραγματικά- μεγάλη εντύπωση και μου προκαλεί, όπως σας είπα και προηγουμένως, έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε χθες, κατά τη διαδικασία αυτής της συζήτησης, το όλο θέμα και ο πρόεδρος του ΣτΕ, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης».

Επίσης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο χθες με αυτή την ακραία και άδικη φρασεολογία. Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί. Στις διατάξεις του «Πόθεν Έσχες» δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας. Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας. Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα, που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται».
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την αντιπαράθεση, ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Νέα Δημοκρατία, που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν».

Τέλος, ως προς την ουσία της υπόθεσης σημείωσε με έμφαση:

«Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα -εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον- ότι το «Πόθεν Έσχες» των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή -υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν- ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάλει σε μία θυρίδα τράπεζας, τότε καταστρατηγείται η νομιμότητα, που είναι και το μόνο καταφύγιο του πολίτη απέναντι σε κάθε είδους αδικία».

Keywords
Τυχαία Θέματα