«Σκόντο» 6 εκ. ευρώ το χρόνο στις ΔΕΥΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

12:22 31/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Σκόντο» της τάξεως των 6 εκ. ευρώ το χρόνο θα προκύψει για τις ΔΕΥΑ από την αναχρημαδότηση των υφιστάμενων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ταμείου Κ. Βαρλαμίτης σε ημερίδα της ΔΕΥΑΛ στη Λάρισα με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδύσεις στις ΔΕΥΑ».

Ο κ. Βαρλαμίτης σημείωσε ότι με τη διαδικασία της αναχρηματοδότησης των δανείων

θα προκύψει μια έκπτωση της τάξεως του 33,4% για τα χρεολύσια από τα υφιστάμενα δάνεια που έχουν λάβει η ΔΕΥΑ ανά την επικράτεια. «Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 6 εκ. ευρώ το χρόνο και είναι αρκετά σημαντικό για να μπορέσουν οι ΔΕΥΑ να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες που έχουν σήμερα».
Από το 2013, πρόσθεσε ο κ. Βαρλαμίτης, έχει απαγορευθεί η δυνατότητα στο Ταμείο να χρηματοδοτεί τις ΔΕΥΑ. «Παρόλα αυτά, προσπαθούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαμορφώσουμε λύσεις για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε και σε ανακοινώσεις».

Από την πλευρά της η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα έργα που μπορούν να υλοποιήσουν οι ΔΕΥΑ. Η κ. Φωτονιάτα πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Γραμματείας, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν την υλοποίηση έργων προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνέργειες που μπορούν να γίνουν για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων στα έργα υποδομών.
Ο πρόεδρος της Ενωσης ΔΕΥΑ της χώρας, δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, τόνισε ότι πρέπει να συντονίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις δυνάμεις τους. «Το πρόβλημα του περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι σε νηπιακό επίπεδο από πλευράς προστασίας. Η Λάρισα, μπορεί να πρωτοπορεί με τη ΔΕΥΑΛ, αλλά υπάρχουν κι άλλες περιοχές, ειδικά μετά τον «Καλλικράτη» που είναι τελείως αχαρτογράφητες. Σ’ αυτές τις περιοχές πρέπει να δώσουμε έμφαση και να αντιμετωπίσουμε το θέμα των λυμάτων, της επαναχρησιμοποίησης του νερού, της κλιματικής αλλαγής και της εξοικονόμησης ενέργειας. Όλα αυτά χρειάζονται όμως σύγχρονα επενδυτικά εργαλεία και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης τέλος χαρακτήρισε πολύ θετική την πορεία των ΔΕΥΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Αξιοποιούν τα κονδύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μάλιστα τα ποσά που απορρόφησαν από το 1980 ως σήμερα είναι τεράστια. Πρόκειται για επιχειρήσεις αιχμής που κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά, οι οποίες με την δυνατότητα τους να δίνουν καθαρό και φθηνό σε πολλές περιπτώσεις νερό στους πολίτες, έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο γύρω από τη διαχείριση των λυμάτων, παίρνοντας έτσι μια πολύ σημαντική θέση στον κατάλογο των επιχειρήσεων στην Ευρώπη που έχουν κάνει αντίστοιχα έργα». Υπάρχει ένα θετικό παρελθόν και πολλές προκλήσεις για το μέλλον κατέληξε ο κ. Καλογιάννης στις οποίες οι ΔΕΥΑ μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα