Διαβατήριο για δουλειά

11:05 31/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία μακριά από τη χώρα καταγωγής τους, στο πλαίσιο μιας μετακίνησης πληθυσμών που δεν περιορίζεται σε ορισμένες ειδικότητες ή επίπεδα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης.

Ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις περιόρισαν τις προσλήψεις σε διάφορες χώρες. Τον προηγούμενο χρόνο, η βρετανική ψήφος υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η αύξηση της δημοφιλίας συγκεκριμένων πολιτικών στην Ευρώπη οδήγησε πολλές εταιρείες σε καθεστώς ανασφάλειας, αναγκάζοντάς τις να αναβάλλουν τα όποια

αναπτυξιακά τους σχέδια.

Όπως, όμως, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα, η συμπεριφορά τους φαίνεται να αλλάζει. Παρ’ ότι στον απόηχο του Brexit οι εταιρείες στο Λονδίνο και στην Σκωτία επιβράδυναν τον ρυθμό προσλήψεων σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, το Manpower Group υποστηρίζει αυτόν τον μήνα στη έκθεσή του, με τίτλο «Employment Outlook Survey» πως σε 39 από τις 43 χώρες, όπου βασίστηκε η έρευνά του, οι επιχειρήσεις τόνισαν ότι αναμένουν να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις φαίνεται πως αναμένονται σε χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο, οι 11 χώρες που αναμένεται να δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις προσλήψεις των εταιρειών τους είναι:

Στην 11η, 10η και 9η θέση ισοβάθμησαν η Νέα Ζηλανδία, η Γουατεμάλα και η Βουλγαρία, η οποία παρατήρησε σημαντική βελτίωση στους οικονομικούς της δείκτες. Στην 8η θέση βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, το οποίο αναμένει αύξηση τηε τάξης του 14% στις προσλήψεις, και το ακολουθεί η Ρουμανία, η οποία αποτελεί προσφιλή προορισμό για εταιρείες που προσπαθούν να αναπτυχθούν στην Ευρώπη και εκτιμά πως οι προσλήψεις εντός των ορίων της θα αυξηθούν κατά 16%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουγγαρία ισοβαθμούν στην 5η θέση, αναμένοντας αύξηση προσλήψεων κατά 17%, μόλις μία μονάδα πιο κάτω από την Ινδία στην 4η θέση, με τις περισσότερες προσλήψεις να αφορούν στον κατασκευαστικό τομέα. Στις πρώτες 3 θέσεις των χωρών που εκτιμούν ότι θα δουν τις προσλήψεις να αυξάνονται βρίσκονται η Σλοβενία, η Ιαπωνία, και η Ταϊβάν, με 22%, 23% και 24%, αντιστοίχως.

Πηγή: World Economic Forum
Φωτογραφία: AP Photo/Gerald Herbert

Keywords
Τυχαία Θέματα