Σκληρές μάχες στο Χαλέπι – Ήττα του ISIS σε πόλη-κλειδί

16:42 6/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στρατηγικές θέσεις φέρονται να έχουν καταλάβει αντάρτες με την υποστήριξη του τζιχαντιστικού Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας (του πρώην Μετώπου Υποστήριξης ή Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, το οποίο ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις του με την αλ Κάιντα) στις παρυφές του Χαλεπίου, με σκληρές μάχες να διεξάγονται στα νοτιοδυτικά της πόλης για την κατάληψη στρατιωτικής βάσης, η οποία είναι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Την ίδια ώρα, στα 60 χλμ. βορειοανατολικά του Χαλεπιού, Άραβες και Κούρδοι, που συμμετέχουν στη συμμαχία

των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Μανμπίτζ, ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), έπειτα από δύο μήνες πολιορκίας.

Η Μανμπίτζ είναι ένας βασικός κόμβος ανεφοδιασμού του ΙΚ, καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και συνδέεται οδικώς με τη Ράκα, την «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Συρία, ανατολικότερα.

Με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, η SDF, στην οποία μετέχει και η πανίσχυρη κουρδική πολιτοφυλακή YPG, κατέλαβε αρχικά πολλές κοινότητες και χωριά γύρω από τη Μανμπίτζ και στις 23 Ιουνίου μπήκε στην πόλη. Οι μάχες ωστόσο συνεχίζονταν και η πρόοδος της SDF ήταν αργή, κυρίως εξαιτίας των αντεπιθέσεων που εξαπέλυαν οι τζιχαντιστές.

Σήμερα οι προχώρησε η τελική φάση της μάχης, ωστόσο απομένουν ακόμη θύλακες αντίστασης στο κέντρο της. Οι άνδρες της συμμαχίας «σαρώνουν το κέντρο της πόλης αναζητώντας τους τελευταίους τζιχαντιστές που παραμένουν ακόμη εκεί», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, το Χαλέπι παραμένει ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί. Διχασμένο από το 2012 ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες και εκείνες που ελέγχει το καθεστώς, το Χαλέπι είναι ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα του πολέμου.

«Ο Στρατός της Κατάκτησης (Τζαΐς αλ Φάταχ) έθεσε υπό τον έλεγχό του την ακαδημία ανεφοδιασμού, όπου βρίσκονται σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, και το μεγαλύτερο μέρος της σχολής πυροβολικού. Είναι έτοιμος να αποκόψει την οδό ανεφοδιασμού που οδηγεί στις συνοικίες» του Χαλεπιού που ελέγχονται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, υποστήριξε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία από το 2011.

Χθες 13 άμαχοι, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς τόσο σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες, όσο και σε αυτές που ελέγχει το καθεστώς.

Πηγή ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα