Σκάνδαλο διάκρισης εναντίον γυναικών στο BBC – Ισότιμη αμοιβή για ισότιμη εργασία; (άρθρο)

17:58 8/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

της Ευδοξίας Λυμπέρη ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο

Μία παραίτηση βόμβα ήρθε να ταράξει τα νερά του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Βρετανία.

Η γνωστή δημοσιογράφος Κάρι Γκρέισι παραιτήθηκε από το πόστο της ως επικεφαλής του γραφείου του BBC στην Κίνα εξαιτίας «αδικαιολόγητου χάσματος στην μισθοδοσία μεταξύ ανδρών και γυναικών» που ακολουθεί το BBC και την επηρεάζουν άμεσα.

Κατ’ ουσία η κ. Γκρέισι ανακάλυψε ότι πληρώνεται

λιγότερο από άνδρες συναδέλφους της που κάνουν την ίδια δουλειά με αυτήν, όταν το BBC αναγκάστηκε να δημοσιεύσει τη λίστα αμοιβών των υπαλλήλων της.

Στη λίστα που δόθηκε στην δημοσιότητα υπήρχαν οι αμοιβόμενοι με περισσότερες από 150,000 στερλίνες (€170,000) το χρόνο.

Ανάμεσά τους βρήκε το όνομα του Τζον Σόπελ που έχει αντίστοιχο με την ίδια ρόλο αλλά στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ να βρίσκεται στο κλιμάκιο 200,000 – 249,999, ενώ ο συνάδελφος της στην Μέση Ανατολή Τζέρεμι Μπάουεν στο κλιμάκιο 150,000 – 199,999 στερλίνες.

Οι μισθοί των συναδέλφων της είναι κατά την ίδια τουλάχιστον 50% υψηλότεροι από τον δικό της και της Κέιτι Άντλερ η οποία είναι επικεφαλής του γραφείου στις Βρυξέλλες.

Η κ. Γκρέισι δήλωσε στην «Ώρα των Γυναικών» στο Ραδιόφωνο 4 ότι το BBC είχε προσφερθεί να αυξήσει τον ετήσιο μισθό της σε £180.000, αλλά δεν το θεωρούσε λύση και θα υπήρχε ακόμα «μεγάλο χάσμα μεταξύ εμένα και των ανδρών συναδέλφων μου».

Όπως αναφέρει η ίδια από τον Ιούλιο οπότε και δημοσιεύτηκε η λίστα ξεκίνησε μία εκστρατεία με ηλεκτρονική αλληλογραφία προκειμένου να πείσει τους ανωτέρους της ότι η ισότιμη αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι σημαντική.

Έως σήμερα δεν δόθηκε λύση στο αίτημα της με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από επικεφαλής του γραφείου στην Κίνα και να επιστρέψει στο Λονδίνο.

«Δεν θα μπορούσα να επιστρέψω στην Κίνα και να συναινέσω εν γνώσει μου σε αυτό που θεωρώ ότι είναι παράνομη διάκριση στις αμοιβές. Δεν θα μπορούσα να το κάνω, ούτε θα μπορούσα να μείνω σιωπηλή και να παρακολουθώ το BBC να διαιωνίζει μια αποτυχημένη δομή μισθοδοσίας με διακρίσεις εναντίον των γυναικών», δηλώνει η Κάρι Γκρέισι.

Που πήγε η “ισότητα των φύλων”;

Πλήθος συναδέλφων της στο BBC αλλά και εκτός αυτού έσπευσαν να τη στηρίξουν φέρνοντας στο προσκήνιο ένα καθεστώς ντροπής για την πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες 100 ολόκληρα χρόνια μετά από την εξασφάλιση δικαιώματος ψήφου, όχι μόνο στο BBC αλλά δυστυχώς σε ένα ευρύ φάσμα εργασιακών τομέων.

Σύμφωνα με το Κόμμα γαι την Ισότητα των Γυναικών: «Σαράντα πέντε χρόνια μετά τον νόμο για την ισότητα των αμοιβών ΗΒ, για κάθε ώρα που εργάζονται, οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν μόνο 81 πένες από κάθε λίρα που κερδίζουν οι άνδρες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέτρησης του μισθολογικού χάσματος – η αμοιβή για κάθε ώρα εργασίας, η αμοιβή για κάθε εργαζόμενο, η πλήρης αμοιβή για όλες τις γυναίκες και για όλους τους άνδρες – αλλά όπως και να μετρηθεί, η ιστορία είναι ίδια: οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα ανά ώρα, λιγότερο ανά θέση εργασίας και λιγότερο συνολικά.»

Είναι το λιγότερο κατακριτέο για τον οργανισμό που έχει συνδέσει το όνομα του με τους αγώνες για την Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο να υποχρεώνει με τη στάση του μία εξαίρετη δημοσιογράφο που βρίσκεται μαζί τους για 30 ολόκληρα χρόνια να παραιτείται από τη θέση της ως υπεύθυνη του νευραλγικού γραφείου του BBC στο Πεκίνο, προκειμένου να διεκδικήσει ίση ανταμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους της. Με δικά της λόγια «δεν πρόκειται για περισσότερα λεφτά, δεν έχω ζητήσει ποτέ περισσότερα λεφτά στα 30 χρόνια, πρόκειται για ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Keywords
Τυχαία Θέματα