Σημαντική διάκριση για το Νεκτ. Ταβερναράκη

09:57 21/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το διεθνές επιστημονικό βραβείο που έχει καθιερώσει ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός της Γερμανίας, θα απονεμηθεί στον πρόεδρο του ΙΤΕ, Νεκτάριο Ταβερναράκη. Η διάκριση αυτή αφορά στα πρωτοποριακά ερευνητικά επιτεύγματα του, σχετικά με τη γήρανση και τον μεταβολισμό, το νευροεκφυλισμό, τη μάθηση και τη μνήμη.

Η Ένωση Helmholtz είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός της Γερμανίας και διεξάγει έρευνα αιχμής σε πεδία που αφορούν άμεσα τις

μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η επιστήμη και η οικονομία.
Συγκεντρώνει 18 ερευνητικά κέντρα, με περισσότερους από 38.000 εργαζόμενους και ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως ένα από τους βασικούς της στόχους, η Ένωση Helmholtz έχει θέσει τη συνεργασία με τους καλύτερους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Για το σκοπό αυτό, έχει καθιερώσει το Διεθνές Επιστημονικό Βραβείο Helmholtz International Fellow Award. Το Βραβείο απευθύνεται σε κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διακρίνονται σε σημαντικούς κι επίκαιρους ερευνητικούς τομείς.
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Είναι επίσης τακτικός καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική της Ιατρικής Σχολής, και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης.
Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπόνησε μεταδιδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος.
Με τις επιστημονικές του μελέτες, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου

Keywords
Τυχαία Θέματα