Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη διαπλοκή

02:45 11/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι υψηλοί τόνοι, οι αιχμηρές αντεγκλήσεις, αλλά και οξεία προσωπική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ χαρακτήρισαν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, με τον κ. Τσίπρα να καταγγέλλει αντιπολίτευση και κανάλια για «διαρκές μεταμοντέρνο μιντιακό πραξικόπημα που ισοδυναμεί με νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας» και τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο

για «ορφανά του Τσοχατζόπουλου» που βρήκαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού τον θετό πατέρα τους, όπως είπε, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για πρόωρες κάλπες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ χαρακτηρίζοντάς την «απελπισμένη συνήγορο της διαπλοκής» κάνοντας λόγο για ύβρη την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αμφισβητήσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Η διαπλοκή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι και σήμερα και διαχρονικά ταυτισμένη με το κόμμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για τη σχέση του με την εταιρεία Siemens.

Τόνισε ακόμη πως το Σύνταγμα είχε καταντήσει «κουρελόχαρτο» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών επί 27 χρόνια, ενώ έκανε λόγο για απειλές και μπούλινγκ κατά των υπουργών, των υπαλλήλων που διεξήγαγαν τον διαγωνισμό και των δικαστικών λειτουργών.

Απαντώντας στα περί «αριστερής διαπλοκής και ΣΥΡΙΖαίου καναλάρχη», σημείωσε πως ο επιχειρηματίας είχε την ίδια τύχη με εκείνα τα κανάλια που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Δημήτρη Κοντομηνά, με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται τιμητής της δημοκρατίας και της νομιμότητας κάποιος που είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για απάτη και απιστία κατά του ελληνικού Δημοσίου, κάποιος που στέλνει δημοσιογράφους με περούκες για να χρεώσουν το λογαριασμό του υπουργού Επικρατείας.

«Δεν μας έχει κανείς στο τσεπάκι, δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν, όσο και αν ψάξετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε εξοπλιστικά, μίζες, θαλασσοδάνεια», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν απάντησε αν υπάρχει σκάνδαλο Siemens και τι θα κάνει με τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ. «Τίποτα για την ταμπακιέρα» , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ κλείνοντας την οκτάωρη συζήτηση τόνισε την απόφασή του να μπει τέλος στην υπόθεση της διαπλοκής.

Από πλευράς κυβέρνησης μίλησαν αρκετοί υπουργοί, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, να προτρέπει τη ΝΔ να αποσύρει τη μήνυση που έχει καταθέσει για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, χαρακτηρίζοντάς την πράξη αυτοσεβασμού.

Εξίσου σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης που απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «δεν αξίζει στη χώρα μας να είσαστε εσείς ο πρωθυπουργός της».

«Πρέπει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα για να επανέλθει η κανονικότητα», είπε ο κ. Μητσοτακης. Κατηγορώντας τον ότι έχει ήδη αποτύχει και ηττηθεί, πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πιστέψει ξανά έναν αδίστακτο λαϊκιστή που τον εξαπάτησε για να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία. Ακόμη χαρακτήρισε «φιάσκο» το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, που είχε στόχο, όπως υποστήριξε, τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens, ο κ. Μητσοτακης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν κατάργησε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρεία, που θεωρεί παράνομο, και επισήμανε ότι επί των ημερών της κινδυνεύουν να παραγραφούν αδικήματα λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση πορισμάτων.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι μιλά για τα δάνεια των κομμάτων και ενδεχόμενη ζημιά στις τράπεζες, όταν με τους δικούς του χειρισμούς και του κ. Βαρουφάκη οι τράπεζες ζημιώθηκαν 25 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να τραβήξει «την προσοχή του λαού από τις πετσοκομμένες συντάξεις, τα εκκαθαριστικά της εφορίας και το ανύπαρκτο ΕΚΑΣ».

«Έχετε βάλσαμο στην πείνα τη ντουντούκα περί διαπλοκής», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, ενώ απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι γίνεται απόπειρα να δημιουργηθούν εντυπώσεις, καθώς -όπως τόνισε- εμείς ζητήσαμε το πόρισμα και το στείλαμε στον εισαγγελέα.
Τόνισε ακόμη, ότι η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, με αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και όχι με παλινόρθωση της Δεξιάς.

Στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των μεγάλων ομίλων και μόνο, τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «θλιβερή μονοτονία» τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι «κάθε φορά που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συγκλίνουν όλο και περισσότερο σε προτάσεις, καταφεύγουν στην αγαπημένη τους συνταγή: τα σκάνδαλα, τη δήθεν πάταξη της διαφθοράς και την υπεράσπιση της δικαιοσύνης.»

Την κατηγορία ότι ανήλθε στην εξουσία με τη βοήθεια της διαπλοκής την οποία τώρα καταγγέλλει, απηύθυνε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για δημαγωγία και παρακράτος στα ΜΜΕ που είναι προσκείμενα σ’ αυτή.

Είμαστε κυβέρνηση δυο κομμάτων που έχουμε ένα κοινό σημείο: δεν απειλούμαστε και δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ακόμη, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τα ΜΜΕ της διαπλοκής της επέβαλαν αντιπρόεδρο και τώρα επιβάλλουν και τη γραμμή τους.

Για κλίμα όξυνσης που καλλιεργείται από τα δύο μεγάλα κόμματα και οδηγεί σε περαιτέρω διχασμό, την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένας τηλεοπτικός σταθμός.

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος στην ομιλία του έκανε λόγο για «κοκορομαχίες και μονομαχίες που θυμίζουν γουέστερν σπαγγέτι».

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα