Κομοτηνή: Μαθήματα ζωής

22:52 10/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία στον Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και στον Μαραθώνιο των Σπετσών που είχε ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία και Φίλων «ΠΕΡΠΑΤΩ». «Ήταν μια μοναδική εμπειρία που θέλεις να μπεις και απλά να τη ζήσεις, να τη χαρείς και να γεμίσεις τον εαυτό σου με χαρά» δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΕΡΠΑΤΩ Μιχάλης Ραγκούσης. Πήρε μέρος τόσο ο ίδιος, όσο κι άλλα εξήντα μέλη του Συλλόγου στην μεγάλη αθλητική διοργάνωση

της Συμπρωτεύουσας για 5η συνεχή χρονιά. «Βλέπουμε κάθε χρόνο όχι απλά ότι μας περιμένουν, αλλά ότι προσπαθούν να γίνονται και καλύτεροι, να μας υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο» δηλώνει για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία σημειώνοντας ότι του χρειάστηκε μία ώρα και τριάντα λεπτά για να διανύσει 21 χιλιόμετρα, με τον αέρα να τους συντροφεύει απήλαυσαν τη διαδρομή κατ’ μήκος της παραλίας, όπως και μια διαφορετική Θεσσαλονίκη με το κέντρο της κλειστό για τέσσερις ώρες για χατίρι των αθλητών.

Το καλοκαίρι συνεχίζεται

Το καλοκαίρι συνεχίζεται στις πισίνες για τα μέλη του ΠΕΡΠΑΤΩ, χάρη στο «Πρόγραμμα στο νερό» που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Σχολή Φυσικής Αγωγής. «Η επαφή με το νερό είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με αναπηρία, είτε λόγω φυσικής κατάστασης, είτε λόγω κοινωνικοποίησης , είτε λόγω ψυχολογίας. Τα οφέλη είναι πολλά για τους συμμετέχοντες. Φέτος είναι η πρώτη φορά που η δράση αυτή είναι μια από τις συγχρηματοδοτούμενες από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος » εξηγεί ο κος Ραγκούσης. Όσον αφορά στο τίμημα; «75 ευρώ το μήνα, οκτώ συνεδρίες, δύο φορές την εβδομάδα, πρόγραμμα οικονομικά προσιτό για όλους, με προσωπική γυμνάστρια και προσωπικό γυμναστή. Πάντα στο πλευρό των Ατόμων με Αναπηρία, άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενό τους πάρα πολλή καλά. Αλλά και νέα παιδιά που μαθαίνουν δίπλα στους εκπαιδευτές .»

300 μέλη του ΠΕΡΠΑΤΩ , πολλά τα εμπόδια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να ξεπεράσουν στο σύνολό τους τα 300 μέλη του ΠΕΡΠΑΤΩ είναι τα ΚΕΠΑ και οι επιτροπές αξιολόγησης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κος Ραγκούσης, « απαιτείται χρόνος, η διαδικασία είναι μεγάλη. Για τις εννέα στις δέκα περιπτώσεις χρειάζεται να υποβληθεί ένσταση. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ θεωρούνται μη αναστρέψιμες καλούνται οι ανάπηροι να υποβληθούν εκ νέου σε εξέταση. Ύστερα, σημειώθηκαν περικοπές των επιδομάτων. Περικοπή επιδομάτων για την αγορά αμαξιδίων ή τεχνητών μελών. Επίσης, έχουν κοπεί φοροαπαλλαγές, έχουν κοπεί επιδόματα. Ελπίζουμε να τηρήσει την υπόσχεση του για το 15% στις προσλήψεις, υπάρχει σαν νόμος, δεν εφαρμόζεται. Μακάρι να το δούμε να εντάσσεται στις θέσεις που προκηρύσσονται».

Μεγάλη αγκαλιά ο ΠΕΡΠΑΤΩ, έχει εντάξει στους κόλπους του όλα τα Άτομα με Αναπηρία της Ροδόπης; Ρωτήσαμε τον κο Ραγκούση, «Υπάρχουν ΑμεΕΑ που δεν τους έχουμε προσεγγίσει, όχι με δική μας ευθύνη. Τους γνωρίζει μόνο η Εφορεία» δηλώνει μην κρύβοντας τον έντονο προβληματισμό του.
Φώτο: Μιχάλης Ραγκούσης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα