Σέρρες: Υπό βροχή η παρέλαση

19:57 28/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αψηφώντας την επιδείνωση του καιρού οι Σερραίοι τίμησαν με λαμπρότητα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ούτε η βροχή, ούτε η πτώση της θερμοκρασίας στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν την προσέλευση του κόσμου στον πεζόδρομο της Κων.Καραμανλή και την προέκτασή του στον οδό Μεραρχίας, προκειμένου -έστω και με ομπρέλες- να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό

Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ακολούθησε μετάβαση στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της πολιτικής, πολιτειακής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας. Η κορύφωση των εκδηλώσεων έγινε με την παρέλαση των μαθητών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, των μελών πολιτιστικών συλλόγων , τμημάτων του οδηγισμού, του ερυθρού σταυρού, των εφέδρων αξιωματικών και τμημάτων του στρατού. Άψογοι σχηματισμοί, προσεγμένες εμφανίσεις, τα όμορφα και περήφανα νιάτα των Σερρών έκλεψαν τις εντυπώσεις και καταχειροκροτήθηκαν.

Δηλώσεις για την εθνική επέτειο

Μαρία Κόλλια, Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης:«Το ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940, με Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά θα θυμίζει πάντοτε ότι αναμετρηθήκαμε μια μικρή χώρα στα βουνά της Πίνδου και της Μακεδονίας.Αυτή η αναμέτρηση συνεχίζεται μέχρι σήμερα για να κρατήσουμε την Ελλάδα μας αλώβητη, μέσα στο παγκόσμιο και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι εκεί που της αρμόζει. Οι θυσίες του ελληνικού λαού της περιόδου εκείνης συνεχίζονται και σήμερα. Η μνήμη των ηρώων και το έργο τους πρέπει να μας καθοδηγεί και πρέπει όλοι ενωμένοι με αλληλεγγύη και σύνεση, με συνέπεια λόγων και πράξεων, να προχωρήσουμε για να κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα μας».

Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών της Ν.Δ.:«Σήμερα τιμούμε με υπερηφάνεια το ένδοξο έπος του 1940. Την αντίσταση, τον άνισο πόλεμο και γι’ αυτό τη γενναία νίκη απέναντι στο φασισμό και τον ναζισμό. Με οδηγό τα πιστεύω και τις αξίες μας δείξαμε σε όλη την οικουμένη ότι οι Έλληνες είναι λαός της ελευθερίας και ότι η αντίσταση είναι πραγματικά στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Αυτή την αξιακή κληρονομιά σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Η Ελλάδα πρέπει πρωταγωνιστήσει ξανά όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά και στη διεθνή σκηνή .Οι θυσίες που έκαναν και κάνουμε οι Έλληνες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Με εθνική ομοψυχία και ενότητα μπορούμε πραγματικά να γυρίσουμε την καινούργια φωτεινή σελίδα στο νέο πατριωτισμό που είναι η ευημερία, η ασφάλεια των πολιτών, η προκοπή των Ελλήνων και της χώρας μας.»

ΜιχάληςΤζελέπης,Βουλευτής Σερρών Δημοκρατικής Συμπαράταξης:«Το έπος του 1940, ο άνισος,αλλά μεγάλος αγώνας των Ελλήνων απέναντι στους φασίστες εισβολείς και η μεγαλειώδης αντίσταση του Ελληνικού λαού απέναντι στους ναζιστέςαποτελούν ιστορικές παρακαταθήκες για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα. Η σημερινή μέρα είναι η μέρα που σηματοδοτεί αντίσταση, αυταπάρνηση και αυτοθυσία για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού».

Γιάννης Μωυσιάδης,Αντιπεριφεριάρχης Σερρών: « Το μήνυμα της ημέρας είναι ότι όταν θέλουμε μπορούμε να επιτύχουμε τα ακατόρθωτα. Και αυτό πρέπει να προσπαθούμε πάντοτε και σε κάθε φάση και σε κάθε τομέα της ζωής μας.Στον πόλεμο αποδείξαμε ότι είμαστε ακατανίκητοι και ότι πετυχαίνουμε πράγματα που δεν μπορεί κανείς να τα φανταστεί.Είναι καιρός να το αποδείξουμε και στον καιρό της ειρήνης.»

Πέτρος Αγγελίδης, Δήμαρχος Σερρών:«Από τις υποθήκες του έπους του 1940 αντλούμαι πολύτιμα διδάγματα για το μέλλον της πατρίδας.Για ν’ αγωνιζόμαστε με το ίδιο πνεύμα της αρετής, της φιλοπατρίας και της ομοψυχίας και σε καιρό ειρήνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα