Σέρρες: «Τα κάλαντα του Λαζάρου» τραγούδησαν οι Λαζαρίνες

13:53 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα κάλαντα του Λαζάρου τραγούδησαν τα μικρά κορίτσια σε γειτονιές της Τερπνής Σερρών και σε άλλες περιοχές των Σερρών προαναγγέλοντας την Ανάσταση του Λαζάρου, την ανάσταση της φύσης και τον ερχομό της άνοιξης.

Τα μικρά κορίτσια οι Λαζαρίνες με στολισμένα τα κεφαλάκια τους με πολλά λουλούδια, ντυμένες με παραδοσιακές στολές και ασπροκέντια και κρατώντας καλαθάκια στα χέρια στολισμένα

με πολύχρωμες κορδέλες τραγούδησαν το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου, τα κάλαντα, αναβιώνοντας ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στο χρόνο .
To έθιμο στη Τερπνή Σερρών που αναβιώνει ο Σύλλογος Γυναικών Τερπνής, παίρνει σάρκα και οστά μόνο από κορίτσια τα οποία από την προηγούμενη μέρα μαζεύουν λουλούδια και στολίζουν τα καλαθάκια τους.
Ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου, οι Λαζαρίνες ξεχύνονται στις γειτονιές τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου, όπου οι νοικοκυρές τους καλοδέχονται και τις βάζουν αυγά στα καλαθάκια τους τα οποία θα βάψουν κόκκινα την Μεγάλη Πέμπτη αλλά και φρούτα και χρήματα.
Οι γυναίκες που φροντίζουν για την αναβίωση του εθίμου σε πολλές περιοχές φτιάχνουν και τα Λαζαράκια, μικρά ψωμάκια που αναπαριστούν το Λάζαρο και τα μοιράζουν μετά το τέλος της αναβίωσης του εθίμου στις Λαζαρίνες.
Οι λαζαρίνες τραγούδησαν τα κάλαντα και στους ανθρώπους του Κέντρου Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Τερπνή Σερρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα