Ισπανία: Πέθανε στα 46 από συγγενή καρδιοπάθεια η «λοχαγός» Τσακόν

13:14 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η φωτογραφία της 37χρονης τότε Κάρμε Τσακόν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη να επιθεωρεί στρατιωτικές μονάδες είχε κάνει το 2008 τον γύρο του κόσμου. Ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας στην ιστορία της Ισπανίας, και περιμένοντας τον γιό της, «Μικελέτε», διαχειρίστηκε φλέγοντα ζητήματα, όπως η ενεργός συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Αφγανιστάν, η αποχώρηση των δυνάμεων της Ισπανίας από τη Βοσνία, ή η μεγάλη απεργία των ελεγκτών

εναέριας κυκλοφορίας.

Παρά τις επιφυλάξεις των αντιπάλων της, η Κάρμε Τσακόν, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία μόλις 46 ετών από συγγενή καρδιοπάθεια, ήταν από τις πιο δημοφιλείς υπουργούς και πολιτικούς της χώρας της Ιβηρικής.

Η γεννημένη στην Καταλωνία, δικηγόρος Κάρμε Τσακόν, τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, στην οποία ξεχώρισε από νεαρή βουλευτής και μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Στα 29 της χρόνια, ο τότε ΓΓ του Κόμματος Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο την έχρισε επικεφαλής του τομέα Παιδείας κι η Τσακόν γρήγορα ξεχώρισε στηρίζοντας και τις φοιτητικές-μαθητικές διαδηλώσεις, που θεωρήθηκαν «ως αρχή του τέλους» της διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).

Ωστόσο, ο Θαπατέρο δεν επέλεξε την 33χρονη τότε Τσακόν για υπουργική θέση, αφήνοντας την να «ψηθεί» στην αντιπροεδρία της Βουλής μέχρι το 2008, όταν ανέλαβε το υπουργείο Υποδομών, ενώ λίγους μήνες αργότερα, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Καταλανών Σοσιαλιστών (PSC) επιτύγχανε το σπουδαιότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος, καταλαμβάνοντας 25 έδρες στην τοπική Βουλή.

Μετά τη νέα εκλογική νίκη του Θαπατέρο, τον ίδιο χρόνο, η Τσακόν ανέλαβε —μολονότι έγκυος στον έκτο μήνα— το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις των αντιπάλων και του Τύπου, τα κατάφερε τόσο καλά, που εκείνην την εποχή η δημοτικότητά της ξεπερνούσε αυτήν του Θαπατέρο.

Διεκδίκησε δύο φορές την ηγεσία των Σοσιαλιστών, αλλά αποχώρησε από την κούρσα ‘χάριν της ενότητας του κόμματος’, ενώ τη δεύτερη έχασε με διαφορά μόλις 22 ψήφων.

Έκτοτε, η πολιτική πορεία της Τσακόν είχε σκαμπανεβάσματα. Απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Ρουβακάλβα, παραιτήθηκε από βουλευτής για να διδάξει για έναν χρόνο σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ενώ αρνήθηκε να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία και κατήλθε ως υποψήφια στην Καταλωνία, αλλά με αποτελέσματα όλως αντίθετα με εκείνα της προηγούμενης φοράς.

Η «λοχαγός» έκλεισε την πολιτική της καριέρα ως υπεύθυνη εξωτερικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το Σάββατο, επιστρέφοντας στη Μαδρίτη από το Μαϊάμι, η Τσακόν δημοσίευσε μία φωτογραφία πάνω από τον Ατλαντικό στον λογαριασμό της στο Instagram: «πετώντας πάνω από τον Ωκεανό με κατεύθυνση τη Μαδρίτη, νοσταλγώντας το σπίτι μου, τη θάλασσα και τον Μικελέτε μου», τον γιο της, που δεν πρόλαβε να δει.

Πηγές: ΑΠΕ, El Pais, Publico, El Mundo

Keywords
Τυχαία Θέματα