Σέρρες: Λαμπρότητα παρά τις υψηλές θερμοκρασίες

21:18 29/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με θερμοκρασίες καύσωνα οι Σερραίοι τίμησαν την 104η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης.

Αψηφώντας την αφόρητη ζέστη -που από νωρίς έκανε την εμφάνισή της- όσοι δεν αναζήτησαν τη δροσιά κάποιας παραλίας ή βουνοκορφής βρέθηκαν στον πεζόδρομο της Κ.Καραμανλή για να χειροκροτήσουν τα τμήματα μαθητών, πολιτιστικών συλλόγων και στρατού που συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση, αλλά και να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών, ξεκίνησαν 10 το πρωί με την επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων

Ταξιαρχών. Εκεί έγινε και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Διευθυντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών Δημήτριο Μπαζούκη.
Ακολούθησε μετάβαση στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους την πολιτικής, πολιτειακής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας.Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Δηλώσεις

«Η απελευθέρωση των Σερρών το 1913 δικαίωσε τους αγώνες των Σερραίων και των Μακεδόνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η «Αθήνα του Βορρά» απελευθερώθηκε μέσα από μαρτύρια και από την πυρά. Εμείς σήμερα τιμώντας τους αγώνες των προγόνων μας, έχουμε υποχρέωση να επαγρυπνούμε και να κρατάμε ψηλά την Σημαία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας» δήλωσε αναφερόμενη στην επέτειο για την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
«Σήμερα είναι μέρα γιορτής και πρέπει να λέμε ευχάριστα πράγματα, αλλά επειδή πέρα από ευχάριστοι θα πρέπει να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι, θα πρέπει να πάρουμε αφορμή από τη γιορτή απελευθέρωσης της πόλης μας για να τιμήσουμε μεν εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, αλλά και για να προβληματιστούμε γιατί απεμπολήσαμε αυτή την ελευθερία» υποστήριξε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης. «Γιατί ελευθερία δεν είναι μόνο διοικητική και πολιτική, είναι και οικονομική. Και λάθη δικά μας και επιλογές εντελώς εσφαλμένες μας οδήγησαν να λέμε σήμερα ότι δεν μπορούμε να δηλώνουμε απόλυτα ελεύθεροι. Δεν έχουμε πλέον την οικονομική ελευθερία. Πρέπει να προσπαθήσουμε όχι απλώς να ξεπεράσουμε το πρόβλημα, αλλά να συνειδητοποιήσουμε σε τι φταίξαμε. Να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και να μην θέλουμε εμείς να ρίχνουμε τα σφάλματα στους άλλους θεωρώντας ότι εμείς είμαστε άσπιλοι και αμόλυντοι.Όλοι έχουμε ευθύνες. Θα πρέπει να τις εντοπίσουμε, ώστε να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.»«Σήμερα η πόλη των Σερρών γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον μακρύ Τουρκικό ζυγό και τη Βουλγαρική κατοχή.104 χρόνια μετά, η πόλη των Σερρών με τις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση τιμά την μνήμη των ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους και στέλνει μήνυμα ειρήνης και πολιτισμού σε όλους τους λαούς» δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.
«Το παράδειγμα των ανθρώπων αυτών που δεν δίστασαν να δώσουν και τη ζωή τους για την Ελευθερία θα πρέπει να το ακολουθήσουμε. Να βάλουμε μπροστά το γενικό καλό και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο» υποστήριξε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα