Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στο Ιράν (video)

17:34 3/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Ιράν. Μετά τις αιματηρές αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στο θεοκρατικό καθεστώς. Οι αρχές επιμένουν οτι η αναταραχή που επικρατεί είναι υποκινούμενη απο το εξωτερικό, ανακοίνωσαν μάλιστα τη σύλληψη ευρωπαίου πολίτη υποστηρίζοντας ότι ηγείτο σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τρία μέλη των ιρανικών

υπηρεσιών πληροφοριών σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στη δυτική πόλη Πιρανσχάχρ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι τρεις σκοτώθηκαν «σε μια μάχη με αντιεπαναστατικά στοιχεία», υπογράμμισε η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει αν το περιστατικό σχετίζεται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ένας Ευρωπαίος πολίτης συνελήφθη κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην επαρχία Μπορουζέρντ στο δυτικό Ιράν, δήλωσε Ιρανός δικαστικός αξιωματούχος χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την εθνικότητα του συλληφθέντος. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Τασνίμ πρόκειται για άτομο που έχει εκπαιδευτεί από ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες και συνελήφθη στην επαρχία Μπορού-γιέρντ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών στις διαδηλώσεις και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές να αποφύγουν νέα επεισόδια βίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Ιράν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση της χώρας τους, έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με νεότερο μήνυμα στο τουίτερ έκανε εκ νέου λόγο για διεφθαρμένη κυβέρνηση και διαμήνυσε ότι η χώρα του θα δείξει τη μεγάλη υποστήριξή της στον αξιοσέβαστο λαό του Ιράν την κατάλληλη ώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα