Σε οργάνωση υπέρ της κατάργησης των πυρηνικών το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

13:15 6/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η «Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων» ICAN τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2017. Η Επιτροπή του Όσλο, έδωσε έτσι μήνυμα υπέρ του αφοπλισμού εν μέσω «πυρηνικών απειλών» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας, αλλά και αβεβαιότητας σχετικά με τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θα κηρύξει μη έγκυρη τη συμφωνία του 2015.

Watch the very moment the 2017 Nobel Peace

Prize is announced! #NobelPrize pic.twitter.com/H0AtcRU7tn

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2017

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η απειλή πυρηνικής αναμέτρησης είναι ολοένα και μεγαλύτερη και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να προσπαθήσουν περισσότερες χώρες να προμηθευτούν πυρηνικά όπλα, όπως δείχνει η Βόρεια Κορέα.», δήλωσε ο Berit Reiss-Andersen, πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

ICAN: «Τώρα» να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα

«Το Νόμπελ αποτελεί φόρο τιμής στις ακούραστες προσπάθειες πολλών εκατομμυρίων ακτιβιστών και πολιτών σε όλο τον κόσμο οι οποίοι από την αυγή της πυρηνικής εποχής διαμαρτύρονται έντονα κατά των πυρηνικών όπλων», σημειώνει η ICAN.
«Αποτελεί επίσης φόρο τιμής στους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και στα θύματα των πυρηνικών δοκιμών σε όλο τον κόσμο», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, Μπέατρις Φιν, απευθύνοντας έκκληση στα κράτη να απαγορεύσουν «τώρα» τα πυρηνικά όπλα.

Executive Director of ICAN, Beatrice Fihn with signed Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, 7 July 2017 #NobelPrize pic.twitter.com/QTFuSDHAiv

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2017

Η ICAN είναι συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων από 108 χώρες, που ιδρύθηκε στην Αυστραλία και εγκαινιάσθηκε επισήμως το 2007 στη Βιέννη. Ο νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και νομπελίστας της Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο μουσικός της τζαζ Χέρμπι Χάνκοκ και ο Δαλάι Λάμα είναι μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την οργάνωση, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Γενεύη, κοντά στον ΟΗΕ.

Η ICAN, χρηματοδοτείται από ιδιώτες δωρητές και από συνεισφορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κρατών, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία, η Ελβετία, η Γερμανία και το Βατικανό. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της οργάνωσης πλησιάζει το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Προσπάθειες δέκα ετών βρήκαν «σημείο εκκίνησης» τον περασμένο Ιούλιο με την υιοθέτηση από 122 χώρες της νέας συνθήκης του ΟΗΕ που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα, παρά την αντίσταση εννέα πυρηνικών δυνάμεων: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα, που διαθέτουν συνολικά περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα.

Φαβορί για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης χαρακτηρίζονταν εδώ και μήνες, «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας για έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπως η Επίτροπος εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Στις επικρατέστερες υποψηφιότητες ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος, η συριακή οργάνωση πολιτικής άμυνας και διάσωσης Λευκά Κράνη, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ.

Tο Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε Βραβεία Νόμπελ, που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη του δυναμίτη, Άλφρεντ Νόμπελ. Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Το βραβείο έχει απονεμηθεί 97 φορές από το 1901 σε 104 προσωπικότητες αλλά και σε 26 οργανώσεις.

ΠΗΓΗ:ΑΠε-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα