Σε κινητοποιήσεις ο κλάδος Υγείας – Πορεία ΠΟΕΔΗΝ προς το υπουργείο

13:41 11/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στάσεις εργασίας, πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης. Άκαρπη χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ.

Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο Π. Πολάκης επεσήμανε ότι δεν πρόκειται

να θιγεί κανένας.

Όταν οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων εμφανίζεται να είναι μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ, ο κ. Πολάκης είπε ότι «εμείς θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία».

Αναφορικά με τις προσλήψεις, οι εργαζόμενοι αμφισβήτησαν τον αριθμό των προσληφθέντων στον δημόσιο τομέα Υγείας που έδωσε ο κ. Πολάκης.

Στάσεις εργασίας και πορείες

Με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα αλλά και για το ζήτημα της αξιολόγησης, ενάντια στην οποία αντιδρούν, εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το νοσοκομείο Παίδων, στο πλαίσιο στάσης εργασίας (8.00 – 13:00) που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ.

Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και το «άρμα του Μαυρογιαλούρου πρωθυπουργού» πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου και κατέληξαν στο υπουργείο Υγείας. Στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου οι εργαζόμενοι, έσκισαν και έκαψαν φύλλα αξιολόγησης, ενώ μικροένταση επικράτησε έξω από την Βουλή όταν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό και απωθήθηκαν από αστυνομικούς. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο. Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας είχαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, στο πλαίσιο στάσης εργασίας από τις 9.00 έως τις 15:00.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι 45.000 υπάλληλοι και προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων, δηλαδή ποσοστό 90%, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση. «Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία και την Πρόνοια αρνούνται να κατηγοριοποιηθούν με την αξιολόγηση, η οποία θα είναι εργαλείο δυσμενών υπηρεσιών και μισθολογικών μεταβολών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης 1 για 40 ασθενείς» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί «δωρεάν υγεία, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση των μνημονίων και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά και για το θέμα των συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Φεβρουάριο, πραγματοποίησαν την Τετάρτη μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), εργαζόμενοι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, κυρίως του Θεαγένειου, του ΑΧΕΠΑ και του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, στο πλαίσιο της απεργίας που εξήγγειλε στην περιφέρεια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τις διοικήσεις της 3ης και 4ης ΥΠΕ, εξέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν να διαβιβασθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ρεπορτάζ: Ηλ. Κούκος
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών – Μικροένταση έξω από τη Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα