Δ. Μακεδονία: Το «παζάρι» της ΔΕΗ

12:23 11/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της Μελίτης Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης θα περιλαμβάνεται στις μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση προκειμένου να περιοριστεί κατά 40% η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος παράγοντας της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, έχει κλείσει κατά 70%, χωρίς όμως να έχει επέλθει ακόμη οριστική συμφωνία.
Σύμφωνα

πάντα με τις ίδιες πηγές παραμένει ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο να περιληφθεί τελικά στο «πακέτο» και ο σταθμός του Αμύνταιου, παρά τη ζημιά που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο, ενώ επισημαίνεται ότι στόχος από ευρωπαϊκής πλευράς είναι να διασφαλιστεί ότι το εγχείρημα θα επιτύχει και θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για την αγορά των μονάδων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist προειδοποίησε ότι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εντελώς απρόθυμες να επενδύσουν σε λιγνιτικές μονάδες και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τεθούν εμπόδια στην πώληση μονάδων σε εταιρίες από την Κίνα, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ. Προϋπόθεση όπως ανέφερε για να υλοποιηθεί η πρόταση είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα τύχει της έγκρισης των εταίρων, όπως επίσης επενδυτικό ενδιαφέρον και ικανός αριθμός πελατών που θα δεχθεί να μετακινηθεί από τη ΔΕΗ σε τρίτο προμηθευτή.

Οι πελάτες που θα μεταφερθούν – εφόσον επιλεγεί αυτή η λύση – θα ενημερωθούν επίσημα με επιστολή από τη ΔΕΗ, θα έχουν ως κίνητρο χαμηλότερη τιμή ρεύματος αλλά και χρονική προθεσμία για να δηλώσουν αν θέλουν να παραμείνουν στη ΔΕΗ. Από πλευράς ΔΕΗ δεν αποκλείεται εξάλλου η μειοψηφική συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα, εφόσον το ζητήσει η αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα