Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία μέχρι νεωτέρας

19:07 18/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεν πρόκειται να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, προτού ηρεμήσει πλήρως η κατάσταση στη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι να επανέλθει η ειρήνη και η ευημερία».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ορισμένες περιοχές στη νοτιοανατολική και ανατολική Τουρκία, όπου δρα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), είναι

γεμάτες με όπλα: «Αυτή τη στιγμή τα βουνά στα νοτιοανατολικά και τα ανατολικά είναι γεμάτα με σπηλιές, έχουν φτιάξει υπόγειες πόλεις γεμάτες πυρομαχικά».

Αναφερόμενος στη συριακή κρίση, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει και νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, όπως ήταν η αποκαλούμενη «Ασπίδα του Ευφράτη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι διαμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι η Άγκυρα θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν, στην περίπτωση που απειληθεί.

Ο Ερντογάν είπε επίσης πως τόνισε στις ΗΠΑ ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, επειδή σε αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση μετέχει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που από την Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα