Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις- Διαφωνία Λαγκάρντ-Σόιμπλε-Στο Ε.Κ η β΄αξιολόγηση

21:37 3/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανοιχτή διάσταση απόψεων διαφαίνεται μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε, μετά τις σημερινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ. «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η παραγωγικότητα αλλά το χρέος, γι’ αυτό ζητάμε ελάφρυνση«, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια ώρα στην Αθήνα

συνεχίζονται οι επαφές σε όλα τα επίπεδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Δεν ταυτίζομαι με την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
«Δεν ευθυγραμμίζομαι με τον υπουργό κ. Σόιμπλε που λέει ότι δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος αλλά περισσότερο παραγωγικότητα, υποστηρίζω ότι χρειάζεται και χαμηλότερο χρέος για να είναι βιώσιμο και να συντελέσει στην αύξηση παραγωγικότητας», είπε η κα Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο American Enterprise Institute (AEI) για την παγκόσμια παραγωγικότητα.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «αν το πρόγραμμα στηριχτεί σε δύο πόδια, τις μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους» που θα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τότε το Ταμείο θα συμμετάσχει.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα συνεχίζονται οι επαφές σε όλα τα επίπεδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και όπως αναφέρουν από το Μαξίμου, σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Πάντως, επισημαίνουν ότι καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αύριο Τρίτη στο Στρασβούργο στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).
Τη συζήτηση θα ανοίξει με την τοποθέτηση του ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν, ενώ το Συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί από την προεδρία της Μάλτας.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, θα εκπροσωπήσει στη συζήτηση την ευρωπαϊκή Αριστερά.
Στην εκδήλωση δεν θα παραστεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς ο Ολλανδός πρώην υπουργός επέλεξε να απουσιάζει στην σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου και τις γυναίκες.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EPA/OLIVIER HOSLET

Σχετική είδηση: Συνεχίζονται οι επαφές με τους θεσμούς εξ αποστάσεως – Παράλογα αιτήματα στο τραπέζι (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα