Σε δημοπρασία, σπάνια αντικείμενα του Μαρκήσιου ντε Σαντ

17:01 15/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τον οίκο Ντρουό πρόκειται να δημοπρατηθούν στη Γαλλία χειρόγραφα, επιστολές και άλλα αντικείμενα του Μαρκήσιου ντε Σαντ. Ανάμεσα σε αυτά, η περίφημη πολυθρόνα, εποχής Λουδοβίκου XIII, στην οποία καθόταν ο Μαρκήσιος όταν έγραφε τα περισσότερα έργα του, ακόμα και στις φυλακές της Βενσέν και της Βαστίλης και στο άσυλο του Σαραντόν, όπου πέθανε.

Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ πέρασε συνολικά 30 χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Το έργο του αποσιωπήθηκε τον 19ο αιώνα και μόνο στα

μέσα του 20ού αιώνα ο εκδότης Ζαν-Ζακ Ποβέρ εξέδωσε τα έργα του παρά την λογοκρισία. Το έργο του ντε Σαντ εκδόθηκε στη σειρά του εκδοτικού οίκου La Pleiade το 1990.

Τα αντικείμενα του Μαρκήσιου που δεν πετάχτηκαν από το γιο του στη φωτιά, τοποθετήθηκαν σε κιβώτιο και κρύφτηκαν πίσω από τις βιβλιοθήκες του οικογενειακού πύργου στο Κοντέ-αν- Μπρι της νοτιο-ανατολικής Γαλλίας.

Ο Τιμπό ντε Σαντ, απόγονος του Μαρκησίου, οι γονείς του οποίου ανακάλυψαν τα έργα του προγόνου τους λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη τη ζωή τους, οι γονείς μας αγωνίστηκαν για να κάνουν γνωστό τον ντε Σαντ, κατά των προκαταλήψεων, κατά των ψευδών και για την αλήθεια…Ανέθεσαν στα πέντε παιδιά τους την αποστολή να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη γνώση», είπε ο Τιμπό ντε Σαντ, που διέθεσε προς πώλησιν τα αντικείμενα.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν, και ένας πίνακας του Ζαν-Μαρκ Νατιέ, που αναπαριστά τον πατέρα του Μαρκησίου, αντικείμενο που τον ακολούθησε επίσης από φυλακή σε φυλακή. Ακόμα, θα δοθούν επίσης για δημοπρασία έξι θεατρικά έργα, πέντε από τα οποία δεν ανέβηκαν ποτέ:

Keywords
Τυχαία Θέματα