Σε δίμηνη διαβούλευση το Σκοπιανό – Οι αντιδράσεις στην Αθήνα (video)

13:19 18/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο «σήμα» για δίμηνες διαβουλεύσεις στο Σκοπιανό που έδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κρίνοντας ρεαλιστικό να περιλαμβάνεται, με κάποια μορφή, ο όρος «Μακεδονία», επικεντρώνονται οι πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα.
Στο κοινοβούλιο των Σκοπίων θα μιλήσει σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χώρα στη Συμμαχία χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Στο μεταξύ, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ κάλεσε «τα κόμματα να μην εμπλακούν στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό», ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για λύση.

Αίτημα Λοβέρδου για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

«Από τις δηλώσεις Νίμιτς προέκυψε πως ήταν ένα ακόμη λάθος η εντύπωση που δημιούργησε η κυβέρνηση ότι η λύση είναι προ των πυλών», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζήτησε ταυτόχρονα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί νέες προτάσεις από την πλευρά Νίμιτς.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι εάν ο Μάθιου Νίμιτς έχει καταθέσει νέες προτάσεις «ζητάμε επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής». Κοντολογίς, κατέληξε ο κ. Λοβέρδος «χάος στα ελληνοτουρκικά, θάλασσα στο σκοπιανό».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας ευρείας εθνικής συναίνεσης, με κέντρα αναφοράς την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα.

Γ. Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων): Η σύνθετη ονομασία θα λύσει πολλά προβλήματα

«Η επίσημη θέση της Ένωσης Κεντρώων δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ πιστεύω ότι μια σύνθετη ονομασία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα» δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

Ο κ. Κατσιαντώνης επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη για να αποδεχτεί λύση στο θέμα, ενώ σημείωσε ότι ήδη αποκαλούμε τα Σκόπια Μακεδονία γιατί έχουμε αποδεχτεί το πΓΔΜ.

Ο βουλευτής της ΕΚ τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς είναι έμπειρος και γνώστης του θέματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα φέρει στη Βουλή μια λύση που θα καλύπτει όλο το πολιτικό σύστημα.

Η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών υπό τον Μάθιου Νίμιτς συνεχίστηκε και μέσω της ΕΡΤ.

Εθνική θέση για τη ΝΔ η κόκκινη γραμμή του 2008, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αναβαθμίζονται οι κίνδυνοι στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Φωτεινή Βάκη, αναφέρθηκε σε εννιαία θέση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα