Σάμος: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 192η επέτειος της ναυμαχίας της Μυκάλης

09:06 8/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος η 192η επέτειος της ναυμαχίας της Μυκάλης με τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στο Πυθαγόρειο της Σάμου.
Το βράδυ της Παρασκευής 5 Αυγούστου εψάλη εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου του Επισκόπου Σαλόνων Αντωνίου και του μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσεβίου . Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Μεταμόρφωσης στο λιμάνι του Πυθαγορείου με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του «ΒΑΘΥΛΛΟΥ» και της 79 ΑΔΤΕ ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση

της ναυμαχίας της Μυκάλης και το κάψιμο της τουρκικής ναυαρχίδας. Φαντασμαγορικό θέαμα προσέφεραν τα βεγγαλικά που έκαναν μέρα τον ουρανό του Πυθαγορείου εντυπωσιάζοντας τους εκατοντάδες επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη γιορτή του νησιού.Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε δοξολογία και εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Λυκούργου Λογοθέτη αρχηγού της ελληνικής επανάστασης, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Πλατεία Ειρήνης όπου την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φιλλιώ Βλαχοπούλου ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Μιχάλη Αγγελόπουλου για το ιστορικό της ημέρας ενώ το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» χόρεψε χορούς από την Σάμο και την Ικαρία. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπήρξε έκθεση φωτογραφίας με κύριο θέμα το προσφυγικό από τον πρώην δήμαρχο Λαμίας και εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ Γιώργου Κοτρωνιά. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεμαστής Ρόδου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» που θα συμμετέχει και στις εκδηλώσεις το βραδύ του Σαββάτου με χορευτικά από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της Σάμου στον κεντρικό δρόμο του Πυθαγορείου που διοργανώνει η Μητρόπολη Σάμου σε συνεργασία με το Δήμο.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα