Σάμος: Χιλιάδες επισκέπτες στα «Ηραία-Πυθαγόρεια»

12:26 30/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια που πραγματοποιήθηκε για 11η συνεχή χρονιά προσελκύοντας χιλιάδες επισκεπτών.

Την πρώτη ημέρα δεκάδες ιέρειες κατευθύνθηκαν στις όχθες του Ίμβρασου ποταμού όπου έγινε η θεατρική αναπαράσταση της γιορτής προς τιμήν της Θεάς Ήρας ενώ η Τίνα Αλεξοπούλου απήγγειλε τον Ορφικό Ύμνο της Θεάς.

Στην συνέχεια η πομπή με τις ιέρειες έκανε το γύρο του Ηραίου και η βραδιά έκλεισε με ένα ταξίδι της Ελληνικής μουσικής μέσα στους αιώνες όπου έλαβαν μέρος το συγκρότημα Αρχαίας και Παραδοσιακής Ελληνικής Μουσικής, το

συγκρότημα Αρχαίου Χορού «Σοφία Μαντζάκου», την Ομάδα Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού Χορού «Φιλομήλα» (Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα Βήχου), και στο τραγούδι τις : Σοφία Ανδριανού, Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, Νάνσυ Κλαμπατσέα .

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με το άναμμα της φλόγας στο Ναό της Ήρας ενώ ακολούθησε ο αγώνας γυναικείου δρόμου απόστασης 5,7 χιλιομέτρων. Η μεγάλη πομπή των Ηραίων με την συμμετοχή 400 εθελοντών, ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου καταλήγοντας στο άγαλμα του Πυθαγόρα στο λιμάνι όπου έγινε η απονομή των μεταλλίων στις τρεις πρώτες αθλήτριες . Στην συνέχεια χόρεψαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» σε χορογραφία της Έλενας Λιναρδάκη. Ακολούθησαν χοροί από το συγκρότημα Αρχαίου Χορού «Φιλομήλα» ενώ αρχαίους ύμνους απέδωσε η Ζαφειρώ Χατζηφωτίου.

Η βραδιά έκλισε με το άναμμα του ομοιώματος του Πυθαγόρειου Θεωρήματος ενώ μοναδικό θέαμα προσέφεραν τα δύο πλοιάρια στα οποία επέβαιναν οι ιέρειες που κρατούσαν αναμμένες δάδες.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αποτελούν σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για επισκέπτες που έρχονται στο νησί της Σάμου για να τις παρακολουθήσουν. Το φεστιβάλ τελεί υπο την αιγίδα των, Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής της Unesco, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα