Σάμος: A World not Ours – ομαδική έκθεση στο Art Space Pythagorion

09:56 4/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις πύλες του ανοίγει την Πέμπτη 4 Αυγούστου Το Art Space Pythagorion με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της έκθεσης A World Not Ours. Ο τίτλος προέρχεται από την ομώνυμη βραβευμένη ταινία του Mahdi Fleifel, που παρουσιάζει τρεις γενιές εξόριστων στον προσφυγικό καταυλισμό Ein el-Helweh στον νότιο Λίβανο, ενώ το βιβλίο μιλά για τη διασπορά και την αναζήτηση ταυτότητας. Η έκθεση οργανώνεται σε μια περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης που ξεκίνησε το

2015, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία. Ως ένα από τα τρία πλησιέστερα στις τουρκικές ακτές ελληνικά νησιά, η Σάμος (μαζί με τη Λέσβο και την Κω) είναι στον πυρήνα αυτής της ανθρω­πιστικής τραγωδίας που εξελίσσεται στα παράλια της περιοχής. Εστιάζει στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής με­τανάστευσης, συγκεντρώνοντας μια ομάδα εικαστικών, φωτογράφων, κινηματογραφιστών και ακτιβιστών που παρουσιάζουν τις σχετικές αντιδράσεις, τις σκέψεις και τις μαρτυρίες τους. Την Παρασκευή 5 Αυγούστου η καλλιτέχνιδα Tanja Boukal θα μιλήσει για τη δουλειά της και ιδιαίτερα για το project της για την έκθεση A World Not Ours, στο αμφιθέατρο του Art Space Pythagorion.
Το Art Space Pythagorion στο πλαίσιο της έκθεσης A World Not Ours προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 8 μέχρι 14 χρονών. Το πρόγραμμα έχει τον συμβολικό τίτλο Good Earth@Google Earth, είναι διάρκειας δύο ωρών και έχει ως στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με σημαντικά ζητήματα του καιρού μας όπως είναι η μετανάστευση, η προσφυγική κρίση, η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη, μέσα από σύγχρονα έργα τέχνης.
Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου και θα γίνεται κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 7.00 μμ. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να γίνουν είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα σε σχολεία και μεγαλύτερες ομάδες να δηλώσουν έγκαιρη συμμετοχή.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα