Παπαρήγα: Ορατό το ενδεχόμενο εξόδου χωρών από την ΕΕ

09:34 4/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Αναιμική ανάκαμψη με υψηλά ποσοστά ανεργίας και δημιουργία προϋποθέσεων για νέα κρίση, αλλά και κλονισμό της συνοχής της ΕΕ με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο της εξόδου χωρών μέσα στα επόμενα χρόνια, προβλέπει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής.Συγκεκριμένα,
η κ. Παπαρήγα δεν αποκλείει έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμα και δημιουργία νέων συμμαχιών.
«Σήμερα υπάρχει, εξαιτίας και της κρίσης, κλονισμός στη συνοχή της ΕΕ, όξυνση των αντιθέσεων, που είναι εγγενείς. Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να επικρατήσουν στις αστικές τάξεις χωρών ή ομάδων χωρών, επιλογές για αποχώρησή τους από την Ευρωζώνη, ή για έξωση χωρών από την ΕΕ, ή δημιουργία νέων συμμαχιών. Να γιατί το αίτημα του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ αποκτά δυναμική αν συνδεθεί με τον στόχο για την εργατική λαϊκή εξουσία. Κάθε άλλη εξέλιξη θα σέρνει τον λαό στη στήριξη του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστή» τονίζει.
Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, έκανε λόγο για δημιουργία πάμφθηνων εργαζομένων, για νέα κίνητρα στο κεφάλαιο και για σιγή νεκροταφείου για το λαό.
«Ο λαός πρέπει να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο, της κρίσης, της ανάκαμψης με φτώχεια, της νέας κρίσης και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να πάρει στα χέρια του τον πλούτο και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και να τις αξιοποιήσει για την κάλυψη των αναγκών του», συμπληρώνει.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ συνέδεσε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τις συμμαχίες και τις συγκρούσεις για τους υδρογονάνθρακες, ενώ για την Ελλάδα προέβλεψε ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε διαπραγμάτευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Η αστική τάξη της Ελλάδας είναι προσανατολισμένη στη μετατροπή της χώρας ως ενεργειακού και μεταφορικού κόμβου και την παράδοση των υδρογονανθράκων σε επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και ξένους. Γι' αυτό αναζητά συμβιβασμούς στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία, που προκρίνουν και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και που αντικειμενικά οδηγεί στη διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», σημειώνει.
Αναφερόμενη, τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ, η Αλέκα Παπαρήγα τον κατηγόρησε για εγκατάλειψη θέσεων, όπως η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων με ένα άρθρο ή η κατάργηση του χαρατσιού.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας εξετάσεις ως επίδοξος διαχειριστής της καπιταλιστικής οικονομίας και της βαθιάς της κρίσης, είναι υποχρεωμένος να προσαρμόζεται στους νόμους και τις ανάγκες αυτής της οικονομίας, που είναι ασυμβίβαστες με τις ανάγκες των εργαζομένων. Και το αποδεικνύει ο ίδιος με την εγκατάλειψη θέσεων, όπως πρόσφατα η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων με ένα άρθρο ή η κατάργηση του χαρατσιού», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα