Ρ. Αντωνοπούλου: Μόλις στο 1% η κοινωνική οικονομία

20:50 20/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μόλις στο 1% ανέρχεται η κοινωνική οικονομία στη χώρα, όπως τόνισε η αν. υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Λαρισαίων για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», η οποία εντασσόταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 2ης Οικογιορτής Λάρισας.

Η υπουργός συμπλήρωσε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία τα ποσοστά αυτά είναι δεκαπλάσια και ξεκαθάρισε ότι οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας δίνουν προτεραιότητα και στον βιοπορισμό όσων συμμετέχουν σε αυτή.

Ο

στόχος της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, είπε η κ. Αντωνοπούλου, η οποία διευκρίνισε ότι υπάρχει και κοινωνική ωφέλεια, αφού μπορούν να παραχθούν προϊόντα και υπηρεσίες που εκλείπουν από την κάθε τοπική αγορά. Ο ιδιωτικός τομέας, συνήθως δεν δραστηριοποιείται στους συγκεκριμένους τομείς, ξεκαθάρισε η υπουργός, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι αρκετά προσοδοφόροι.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, κατά την κ. Αντωνοπούλου που διαφοροποιεί την κοινωνική οικονομία από τον ιδιωτικό τομέα έχει σχέση και με τις δημοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζονται. «Ένα μέλος, ένας εργαζόμενος, είναι μια ψήφος και συναποφασίζουμε όλοι μαζί δημοκρατικά τι θα παράξουμε και όταν προκύπτει κέρδος συναποφασίζουμε πως θα το κατανείμουμε ανάμεσά μας, ώστε να υπάρχει και ένα κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία που δραστηριοποιούμαστε», τόνισε η αν. υπουργός Εργασίας.

Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί
Η κ. Αντωνοπούλου σε δηλώσεις της αναφέρθηκε και στους χαμηλούς μισθούς και στην ανεργία και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. «Το πρόβλημα των πολύ χαμηλών μισθών είναι αυτό που προσπάθησε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί όμως μόνο με τη νομοθεσία και μόνο να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, αν ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις πλήρους εργασίας», επεσήμανε η κ. Αντωπούλου, η οποία παράλληλα ξεκαθάρισε για το θέμα της ανεργίας και τα κονδύλια που διατίθενται για την αντιμετώπισή της. «Αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση βρήκε μια αγορά εργασίας διαλυμένη και ένα ποσοστό ανεργίας που έφτανε στο 26 %– 27%, σε κάποιες περιοχές στο 35% Αυτό λοιπόν που έχουμε καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα είναι η ανεργία να μειωθεί κατά 3%-4% και από την άλλη να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε κάθε ευρώ που ξοδεύεται από τους πενιχρούς πόρους που έχουμε για την υποστήριξη των ανέργων να πιάνει τόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα