Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων

22:12 10/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πτώση σημείωσαν την Πέμπτη οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σε αντίθεση με το έντονα ανοδικό ρεύμα που καταγράφηκε στις αποδόσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα bond ticker της Yahoo, οι τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης (που κινούνται αντίστροφα με τις αποδόσεις τους) μειώθηκαν σημαντικά σήμερα σε όλες τις διάρκειες, με εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αύξηση των ελλειμμάτων των ΗΠΑ και

μία πιθανή μείωση του παγκόσμιου εμπορίου, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. «Μία επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα μείωνε τη συνολική προσφορά και θα αύξανε συνεπώς, αν δεν υπάρξει μεταβολή άλλων παραγόντων, τον πληθωρισμό».

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 7,20%. Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν 15 μονάδες βάσης στο 1,89% (που είναι υψηλό επίπεδο έτους) και των ισπανικών τίτλων 14 μονάδες βάσης στο 1,40%. Κατά 13 μονάδες βάσης αυξήθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Πορτογαλίας στο 3,39% και της Γαλλίας στο 0,65%. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων αυξήθηκαν 10 μονάδες βάσης στο 0,30%.

Το Reuters είχε μεταδώσει την Τρίτη ότι η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε μειωθεί κατά 36 μονάδες βάσης, «με το κλίμα των επενδυτών να ενισχύεται από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Στην πτώση που παρουσιάζουν τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού τις τελευταίες ημέρες, εστιάζει το ενδιαφέρον της και η ολλανδική εφημερίδα Finanacieele Dagblad σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί υπό τον τίτλο «Τα ελληνικά επιτόκια μειώθηκαν περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα τις τελευταίες επτά ημέρες».

Επισημαίνεται ειδικότερα, ότι τα επιτόκια των δεκαετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 110 μονάδες βάσης τις τελευταίες 7 ημέρες και διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στο 7,11%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πτωτική αυτή τάση μπορεί να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αγορές μπορούν εκ νέου να βασιστούν στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και εάν η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειές της μπορεί να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση σχετικά με το θέμα του χρέους κατά το επόμενο Eurogroup που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Εξίσου ενθαρρυντικές για τις αγορές, είναι και οι διαβεβαιώσεις του Κλάους Ρέγκλιγκ ότι ο ΕΜΣ ετοιμάζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει στην συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα