Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπό τον Ζόραν Ζάεβ

15:37 1/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκόπια, 01 Ιουνίου 2017 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεβ έλαβε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Στην ψηφοφορία

παρέστησαν 111 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί η Βουλή. Υπέρ της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεβ ψήφισαν 62 βουλευτές, ενώ 44 την καταψήφισαν. Πέντε βουλευτές (του αλβανικού BESA) δήλωσαν παρών.

Με τον τρόπο αυτό, η χώρα απέκτησε κυβέρνηση, σχεδόν έξι σχεδόν μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν τρία κόμματα: η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιάντιν Σέλα. Τα τρία αυτά κόμματα διαθέτουν 62 έδρες από τις 120 που αριθμεί η Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ζάεβ θα έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας, ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι θα επιδιώξει την επίτευξη συναίνεσης με την αντιπολίτευση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε πως όποια λύση δρομολογηθεί, θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Διεθνής Κοινότητα θα βοηθήσει για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος.

Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποτελείται από τρεις αντιπροέδρους και 22 υπουργούς (εκ των οποίων οι έξι είναι άνευ χαρτοφυλακίου).

Νέος υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε ο πρώην διπλωμάτης Νίκολα Ντιμιτρόφ,ο οποίος δεν προέρχεται από το κόμμα του Ζάεβ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπήρξε δεινός επικριτής της προηγούμενης κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ , το διάστημα από το το διάστημα από το 2003 έως το 2008 είχε διατελέσει εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για το θέμα του ονόματος.

Προηγουμένως, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την πρόθεση να καλέσει τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα, μόλις η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεβ λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, προκειμένου, όπως είπε, οι δύο χώρες να βρουν τρόπους για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, αλλά και για να ξεπεράσουν δημιουργικά και μέσα από την κουλτούρα της δημοκρατικής συναίνεσης ό,τι προβλήματα κουβαλάνε.

Με την αλλαγή κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, το VMRO–DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο τα τελευταία 11 χρόνια βρισκόταν στην εξουσία , πέρασε πλέον στην αντιπολίτευση.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

O νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ, γεννήθηκε το 1974 στην πόλη Στρούμιτσα, στην οποία διατέλεσε και δήμαρχος από το 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε για να παραμείνει στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων και πριν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική διοικούσε οικογενειακή επιχείρηση στη Στρούμιτσα.

Ανέλαβε πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) το 2015, διαδεχόμενος τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα