Βόλος: Στο λιμάνι η φρεγάτα «Σπέτσαι»

14:58 1/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΩΤΟ «ΦΡΟΥΡΙΟ» ΤΟΥ Π.Ν. –

Στο λιμάνι του Βόλου έχει «δέσει» από τις 8 το πρωί, η φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού «Σπέτσαι», την οποία έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν οι Βολιώτες, μέχρι και τις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέγα το της θαλάσσης κράτος» που διοργανώνονται υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Πρόκειται για ένα πλωτό «φρούριο» που μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε απειλή, τόσο υποβρυχίου, όσο αεροσκαφών και πλοίων επιφανείας, και που στην πρύμνη του οποίου υπάρχει ελικόπτερο Augusta Bell

του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της φρεγάτας, αντιπλοίαρχο Γιώργο Καραγεώργη, το πλοίο είναι Ελληνικής κατασκευής, εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1996, έχει μήκος 117 μέτρα εκτόπισμα 3600 τόνους και μπορεί να δράσει σε πολλαπλό περιβάλλον απειλών.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα πολυβόλο διαμέτρου 5 ιντσών, διαθέτει δύο συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας «Φάλαγξ» στην πλήρη και στην πρύμνη, φέρει δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες για να αντιμετωπίζει υποβρύχια.

Η φρεγάτα «Σπέτσαι» διαθέτει επίσης, 16 πυραύλους επιφανείας – αέρος Sea Sparrow, για την αντιπυραυλική άμυνα και οκτώ βλήματα επιφανείας Harpoon, για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας.

Όπως είπε ο κυβερνήτης της, η φρεγάτα είναι από τις πλέον εξοπλισμένες μονάδες του στόλου, ενώ στο πίσω μέρος φιλοξενεί ελικόπτερο Augusta Bell, Sikorsky ή Blackhawk.

Για την άσκηση «Καταιγίς 2017», στο πλαίσιο της οποίας το πλοίο ήρθε στο λιμάνι του Βόλου, ο αντιπλοίαρχος δήλωσε ότι είναι διακλαδική, υπό την εποπτεία του Αρχηγείου Στόλου, ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή. Πρόκειται, όπως είπε, για την μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, μετά την «Παρμενίων».

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με την προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Σπέτσαι», τόνισε ότι τα στελέχη του Πομεμικού Ναυτικού έχουν συνηθίσει στην πρακτική των Τούρκων και είναι εκπαιδευμένα να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση. Διαβεβαίωσε δε, ότι αν απαιτηθεί, θα εκπληρώσουν στο ακέραιο το έργο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα