Ψάρια: Ενας διατροφικός… θησαυρός στο πιάτο μας!

11:27 25/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ζούμε σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, και το καλοκαίρι οι περισσότεροι από εμάς, μετά το κολύμπι, απολαμβάνουμε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που, εκτός από νόστιμα, είναι και ωφέλιμα για την υγεία, γι’ αυτό είναι καλό να τα εντάξουμε στη διατροφή μας όλο τον χρόνο.

Τα ψάρια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη D, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο, φώσφορο και Ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

O σολομός είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά
οξέα, ιδιαίτερα ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα του οργανισμού,Πρωτεΐνες. Είναι εφάμιλλες με αυτές του κρέατος, έχουν, εξίσου, μεγάλη βιολογική αξία και σε μερικά γεύματα μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Οι πολύ λεπτές και τρυφερές ίνες τους κάνουν τα ψάρια τροφή εύπεπτη και προτιμότερη για άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, όπως για μωρά και ηλικιωμένους.Λιπίδια. Τα ψάρια περιέχουν μικρή ποσότητα κορεσμένων, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (τα πιο υγιεινά λιπίδια), ενώ περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, στο 25%-30% του ολικού λίπους, ιδιαίτερα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα του οργανισμού, αφού ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια κι έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες.Άλατα. Τα ψάρια είναι πλούσια σε άλατα φωσφόρου, μαγνησίου, σιδήρου, ιωδίου, διαθέτουν όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε, Κ, D και περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β.
Keywords
Τυχαία Θέματα