Πρώτοι τριγμοί στην κυβέρνηση της Μέι για το Brexit

16:03 22/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για την Τερέζα Μέι έπειτα από τις πρώτες 100 ημέρες πολιτικής «ευδαιμονίας», καθώς είδε το κόμμα της να συσπειρώνεται από πίσω της και την ίδια να ηγείται στις δημοσκοπήσεις έστω και ελλείψει αντιπάλου.

Εκατό μέρες από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στη δύσκολη θέση να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν ένα «σκληρό» Brexit και σε αυτούς που επιθυμούν ένα «ήπιο» Brexit.

Αυτοί

που επιθυμούν ένα σκληρό Brexit είναι οι τρεις υπουργοί υπεύθυνοι για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, και ο υπουργός για το διεθνές εμπόριο Λίαμ Φοξ.

Απέναντι τους στέκεται ο Υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος βρίσκει υποστήριξη σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου που πιστεύουν ότι μία βίαιη αποχώρηση θα έπληττε σοβαρά την οικονομία. Αυτή η πλευρά έχει επίσης την πεποίθηση ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα βρεθούν τρόποι να περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Αυτή η εσωτερική διαμάχη δεν βγαίνει προς τα έξω ακόμη ωστόσο έχει διχάσει την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά η Βρετανή πρωθυπουργός πήρε την πρώτη της «κρυάδα» θα λέγαμε την Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν ήρθε αντιμέτωπη με την σιωπή των 27 αρχηγών κρατών στο δείπνο εργασίας που είχαν. Της δόθηκαν μόνο πέντε λεπτά για να μιλήσει, τα οποία χρησιμοποίησε για να πει ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα από την απόφαση του βρετανικού λαού για την έξοδο από την ΕΕ. Επίσης είπε, στους ηγέτες της ΕΕ ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τις συζητήσεις που επηρεάζουν όλα τα 28 μέλη, ενώ εξακολουθεί να είναι μέρος του μπλοκ.

Η αντίδραση των παρευρισκόμενων ήταν η… σιωπή. Κάτι που έδωσε στην Τερέζα Μέι ένα δείγμα από την συνοχή των Ευρωπαίων απέναντι της και την απόφαση τους να μην κάνουν οποιαδήποτε συζήτηση έως ότου λάβουν την επιστολή που θα ζητά επίσημα την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Και όλα αυτά ενώ αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για το εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επικυρωθεί από την Βουλή ή όχι.

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα