Πρόταση για τον εκλογικό νόμο παρουσίασε η Φ. Γεννηματά

17:48 13/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκτενή πρόταση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, διατύπωσε η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τον στόχο της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των πολιτικών ρευμάτων, ευνοεί, τόσο τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές και

κοινωνικές δυνάμεις για την επεξεργασία και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, όσο και τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και από την πολύμορφη κρίση, και ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Συμπληρώνει ότι η θέση του κόμματός της έχει σαφή και αδιαμφισβήτητη αντιστοιχία με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε τέσσερεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις (Μάιος 2012, Ιούνιος 2012, Ιανουάριος 2015 και Σεπτέμβριος 2015).

Συνοπτικά, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

– Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική και να αποκρουσθούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα των εκπροσώπων του «μικρού» δικομματισμού, καθώς και να σταματήσει η «υφαρπαγή» της ψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων.

– Να δίνεται μικρότερο μπόνους 25-30 έδρες, μόνο εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%.

– Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.

– Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού συστήματός μας.

– Την ψήφο στα 17, αφού και οι νέοι άνθρωποι έχουν, πια, όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα