«Προσέγγιση» των θέσεων Μόσχας και Ουάσινγκτον στο θέμα της Συρίας, «βλέπει» ο Πούτιν

21:44 5/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για «προσέγγιση» των θέσεων Μόσχας και Ουάσινγκτον στο θέμα της Συρίας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Χανγκτζόου της Κίνας, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία.

«Δεν αισθάνομαι ότι μπορώ αυτή τη στιγμή να μιλήσω για κάτι το οριστικό, όμως πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μια συμφωνία με τις ΗΠΑ

θα μπορούσε να επιτευχθεί «εντός των επόμενων ημερών», τόνισε ο Πούτιν εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό «θα βελτιωθεί σημαντικά και θα εντατικοποιηθεί» ο πόλεμος κατά των τρομοκρατών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας.

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, όπως και προς το συμφέρον της Ρωσίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι απολύτως ειλικρινής στην αναζήτησή του για μια διευθέτηση της συριακής κρίσης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) να ορίσουν «μια ζώνη ασφαλείας» στην Συρία, όπου δεν θα σημειώνονται μάχες και η οποία θα βοηθήσει στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την αραβική χώρα.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ερντογάν τόνισε πως επανέλαβε την πρόταση για μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στην Συρία.

Σε μια προσπάθεια να προστατέψει τα σύνορα της, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην βόρεια Συρία πριν περίπου δύο εβδομάδες, απωθώντας τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και Κούρδους μαχητές από μια έκταση 90χλμ.

«Οι Σύροι πολίτες που βρίσκονται στην χώρα μας και όσοι θέλουν να μεταναστεύσουν από την Συρία μπορούν τώρα να βρουν την ευκαιρία να ζήσουν πιο ειρηνικά στην πατρίδα τους και στις κατοικίες τους», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην περιοχές που εκκαθαρίστηκαν από μαχητές.

«Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να δημιουργηθεί εκεί και αυτή ήταν η πρόταση που έκανα και στον Ομπάμα και στον Πούτιν. Αυτό θα επιτευχθεί με τις δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού. Κάνουμε προσπάθεια για να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο τουρκικός στρατός, τριάντα Κούρδοι μαχητές, ανάμεσα τους κάποια ανώτερα στελέχη της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο βόρειο Ιράκ, με βάση πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και οχήματα αναγνώρισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα