Πρόγραμμα εθελούσια επιστροφής μεταναστών προωθεί ο ΔΟΜ ως ένα μέρος του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών

18:11 22/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα πρόγραμμά εθελούσιων επιστροφών μεταναστών στις χώρες τους και μέτρα επανένταξης παρουσίασε σε Λέσβο Χίο και Σάμο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα αφορά όσους θεωρούνται μετανάστες και όχι τους πρόσφυγες και δίνει επιπλέον οικονομικά κίνητρα σε όσους αποφασίζουν να αποσύρουν τα αιτήματα ασύλου και να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ήδη υλοποιείται ανάλογο πρόγραμμα όπου χορηγούνται 500 ευρώ σε όσους επιθυμούν να αποσύρουν το αίτημα ασύλου και να επιστρέψουν στη χώρα τους , τώρα δίνεται επιπλέον κίνητρο άλλα 500 ευρώ που θα παίρνει

αφού γίνει η επιστροφή. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδράς σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου με τη συμμετοχή του ΓΓ Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου , του προϊσταμένου Κλάδου Αλλοδαπών και προστασίας συνόρων Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Στρατηγού Εμμανουήλ Γρηγοράκη και τη συμμετοχή όλων όσων δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό στη Λέσβο.

Ο κύριος Εσδράς αναγνώρισε ότι αν δεν ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου δεν πρόκειται να ανακουφιστούν τα νησιά ενώ ο κύριος Φιλιππάκος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν, προκειμένου οι ροές στα νησιά να είναι διαχειρίσιμες, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει για το ποια είναι εκείνα τα μέτρα.

«Πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις είπε ο κύριος Εσδράς, πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει να λειτουργεί σωστά η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Ο ΔΟΜ προτίθεται να βοηθήσει και στις επιστροφές στην Τουρκία αλλά επείγει να ξεκολλήσει το άσυλο».

Ο ΔΟΜ εγγυάται για εθελούσια διαδικασία και για πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρόγραμμα αυτό. Αντιλαμβάνεται ωστόσο κανείς ότι ένας άνθρωπος που διακινδύνεψε τη ζωή του και πλήρωσε γι αυτή, διεκδικώντας ένα καλλίτερο μέλλον, θα πρέπει να φτάσει στην απελπισία για να δεχτεί να επιστρέψει εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για ανθρώπους που ενώ στη χώρα τους υπάρχουν συρράξεις, εντούτοις δε θεωρούνται πρόσφυγες αλλά μετανάστες.

Παρά τα σχέδια τα προβλήματα παραμένουν

Οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή που έγινε σήμερα στη Μυτιλήνη, και τις προηγούμενες μέρες σε Σάμο και Χίο, καλούνται να ενημερώσουν όσους θεωρούνται μετανάστες για τα οικονομικά οφέλη του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών προκειμένου όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος τους να φύγει από τα νησιά με αυτό τον τρόπο. Και εκείνοι όμως με τη σειρά τους ενημέρωσαν για την κατάσταση στα νησιά ζητώντας λύσεις … χθες.

Τις συνθήκες που επικρατούν στις υπηρεσίες ασύλου στο κέντρο καταγραφής της Μόριας περιέγραψε εκπρόσωπος της υπηρεσίας τονίζοντας ότι δεν επαρκεί το προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενώ εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής στη Λέσβο τόνισε καταβάλλονται προσπάθειες ενίσχυσης του προσωπικού από την ΕΑΣΣΟ. Υποστελεχωμένη και η υπηρεσία πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης όπως υποστήριξε εκπρόσωπός της.

Σύστημα υπό κατάρρευση χαρακτήρισε το σύστημα ασύλου ο διοικητής της Μόριας Σπύρος Κούρτης, «τα νούμερα πλέον είναι μη διαχειρίσιμα» τόνισε και πρότεινε να μεταφερθεί ο μισός τουλάχιστον πληθυσμός σε άλλο χώρο, εντός νησιού και να μεταφέρονται σε μικρές ομάδες στη Μόρια για να διεκπεραιώνεται η διαδικασία.

Για την καλή λειτουργία του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στον Καρά Τεπέ μίλησε ο υπεύθυνος Σταύρος Μυρογιάννης ο οποίος τόνισε ότι η λειτουργία του διατηρείται καλή γιατί παρά τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούνται , ο αριθμός των φιλοξενούμενων στο συγκεκριμένο κέντρο δεν ξεπερνά τα 1000 άτομα, ακριβώς για να είναι διαχειρίσιμος.

Εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου ( η οποία βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στην τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου) ο αντιπεριφερειάρχης Χρύσανθος Αργυρίου ζήτησε από την κυβέρνηση να μην περιμένει από την ΕΕ αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ανακουφίσει τα τρια νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που φιλοξενούν το 1/6 του προσφυγικού πληθυσμού που βρίσκεται στη χώρα.

Συμμετείχαν ακόμα επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι ΜΚΟ και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το Υπουργείο Εσωτερικών, και είναι συμπληρωματικό στις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για την ανακούφισης των νησιών από τις μεταναστευτικές ροές που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους και εν αναμονή των όσων σχεδιάζονται για την αποσυμφόρηση τους.

Μέσω του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών, από το 2010 που έχει ξεκινήσει, από την Ελλάδα επέστρεψαν στις πατρίδες τους 30.000 μετανάστες ενώ για το 2016 οι επιστροφές έφτασαν τις 5,5 χιλιάδες. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης , με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας , ο αριθμός των μεταναστών που θέλουν να γυρίσουν στις χώρες τους είναι αυξημένος γι αυτό και ο οργανισμός εντείνει την καμπάνια ενημέρωσης των μεταναστών στα νησιά

Keywords
Τυχαία Θέματα