Θεσμοί: Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις το μεγαλύτερο αγκάθι στα εργασιακά

17:56 22/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας στα εργασιακά εκτίμησε την Τρίτη υψηλόβαθμο στέλεχος των δανειστών που συμμετέχει στο κουαρτέτο για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με Ελληνες υπουργούς στην Αθήνα. Σημαντική διαφορά απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών για τα μελλοντικά δημοσιονομικά μεγέθη.

Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος έσπευσε να τονίσει ότι οι δυο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία σε διάφορα θέματα της διαπραγμάτευσης

που παραμένουν ανοικτά και είναι στο χέρι της ελληνικής για να τα κλείσει.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ελληνική πλευρά όπως και η ευρωπαϊκή, θέλουν να κλείσουν την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος το συντομότερο με την κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται τις ιδιομορφίες του τοπίου που διαμορφώνεται με το ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου και τις ολλανδικές εκλογές την Ανοιξη.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι δεν μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο αυτή την στιγμή αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαφωνούν στις εκτιμήσεις τους για διάφορα ελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη όπως τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ΔΝΤ επικεντρώνεται κυρίως σε λίγα θέματα, όπως τα δημοσιονομικά, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει γενναία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα έως 1,5% του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα και δεν θεωρεί βιώσιμα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο ζητά σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να χαμηλώσει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ.

Το Eurogroup αποδέχθηκε τον περασμένο Μάιο να οριστικοποιήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης που έληξε τον Οκτώβριο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορούν να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές του 2017.

Ομως, στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών.

Το ΔΝΤ αποδέχεται πλέον τα μεσοπρόθεσμα μέτρα να εφαρμοσθούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος αλλά ζητά να διευκρινισθούν τώρα.

Ομως, η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο για πολιτικούς λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα