Προχωρούν οι διαδικασίες για τους πρόσφυγες

09:59 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθεί από τη Αναπτυξιακή Ηρακλείου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα σπίτια που θα στεγάσουν τους πρόσφυγες που αναμένονται στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής, Δήμητρα Καμπέλη, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ηρακλείου, η προετοιμασία για το σχέδιο υποδοχής βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο, καθώς από την πλευρά της Αναπτυξιακής έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τα σπίτια, αλλά και για το προσωπικό,

ενώ αναμένεται και επίσημα το πράσινο φως από την Ύπατη Αρμοστεία προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του.
Ωστόσο όπως η ίδια ανέφερε ο οργανισμός συμβούλευσε τους εκπροσώπους της Αναπτυξιακής, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, να προχωρήσει τις διαδικασίες προκειμένου όταν «κλείσει» και τυπικά η συμφωνία να είναι όλα έτοιμα προς υλοποίηση.
Έτσι στο τέλος της εβδομάδας θα βγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα σπίτια που θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, ενώ σε δεύτερη φάση οι μηχανικοί θα ελέγξουν τα σπίτια αυτά προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία. Όπως είναι γνωστό οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες τα σπίτια των οποίων θα εγκριθούν, θα συνάψουν μισθωτήριο με την Αναπτυξιακή που έχει αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος για την υποδοχή των προσφύγων.
Όπως τόνισε η κ. Καμπέλη η συνάντηση με την Ύπατη Αρμοστεία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, ενώ ο επικεφαλής του οργανισμού που συμμετείχε εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σχέδιο της Αναπτυξιακής αναφορικά με την ένταξη, την ενσωμάτωση αλλά και την κατάρτιση των προσφύγων.
Στόχος είναι η συμφωνία για πρόγραμμα μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας και Αναπτυξιακής να υπογραφεί πριν το Πάσχα εφόσον ολοκληρωθούν όλα τα τεχνικά στάδια που εκκρεμούν.

Γραφείο Ασύλου

Ένα σοβαρό θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα και όπως τονίστηκε θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων στην Κρήτη, είναι το γραφείο ασύλου που εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση της πολεοδομικής άδειας για το χώρο που θα στεγαστεί.
Η λειτουργία του γραφείου ασύλου θα διατελέσει σημαντικό ρόλο αναφορικά με την επιλογή του πληθυσμού των προσφύγων που θα έρθουν στην Κρήτη. Συγκεκριμένα στην περίπτωση μη λειτουργίας του γραφείου, το προφίλ των προσφύγων που θα διοχετευτούν στο νησί θα αλλάξει, πράγμα που οδηγεί στην επιλογή πιο σύνθετων περιπτώσεων και όχι εκείνων για τους οποίους σχεδιάζεται μια βραχεία παραμονή.
Πάντως, κύκλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης λένε ότι το γραφείο ασύλου δεν μπορεί να πάρει ρεύμα γιατί είναι αυθαίρετο και μόνο το Υπουργείο μπορεί να το αδειοδοτήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα