Πράσινο φως για τραπεζοκαθίσματα σε Νέα Παραλία και Αγίας Σοφίας

14:59 11/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Oριακά πέρασε η απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία, από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στις 3 τα ξημερώματα κι έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε περί τις δέκα ώρες. Η απόφαση της δημοτικής αρχής να επιτρέψει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα τέσσερα από τα οκτώ περίπτερα πολιτισμού και αναψυχής της νέας παραλίας προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης

αλλά και τριβές στο εσωτερικό της Πρωτοβουλίας, καθώς απέναντι από τις επιλογές της δημοτικής αρχής στάθηκαν ο τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και οι τέως αντιδήμαρχοι Ανδρέας Κουράκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιώργος Αρβανίτης.
«Η νέα παραλία αποτελεί έναν τόπο περιπάτου και περισυλλογής. Είναι ένας τόπος, όπου χωρίς θόρυβο οι άνθρωποι βρίσκονται με τον εαυτό τους και τους ανθρώπους τους. Πρέπει να διεκδικήσουμε η νέα παραλία να παραμείνει με αυτό το υπόβαθρο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα μείνει μακριά από επιχειρηματικές δραστηριότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.
«Η νέα παραλία είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο. Ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να περπατάει, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει», είπε ο κ. Κουράκης, ενώ ο κ. Αρβανίτης έκανε λόγο για «επίθεση στο δημόσιο χώρο» και «αλλαγή της χρήσης της νέας παραλίας και μάλιστα τα ξημερώματα».
Την αντίθεσή του στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο των γυάλινων περιπτέρων εξέφρασε και ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ένας εκ των μελετητών του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας. Ο κ. Νικηφορίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας να προσφύγει κατά της επίμαχης απόφασης, ενώ ζήτησε να υπάρξει κανονισμός για τη νέα παραλία.
«Η όποια χωροθέτηση δεν θα εμποδίσει τη βόλτα. Δεν θα χαλάσει η ατμόσφαιρα που περιγράφηκε. Δεν είναι μόνο ο κ. Νικηφορίδης θεματοφύλακας της Νέας Παραλίας. Είμαστε όλοι», απάντησε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα. «Η νέα παραλία είναι ένα στολίδι και έχει συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η παραλία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι παρεμβάσεις που έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του αναπλασμένου παραλιακού μετώπου, υποστήριξε η επικεφαλής του συνδυασμού Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη, Ρία Καλφακάκου.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν οι επικεφαλής των συνδυασμών Γειτονιές σε Δράση Μόνικα Αϊβάζογλου και Μένουμε Θεσσαλονίκη Κωνσταντής Σεβρής.
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, πέρα από το υφιστάμενο αναψυκτήριο στον Κήπο του Νερού, τραπεζοκαθίσματα θα αναπτυχθούν στο διπλανό γυάλινο περίπτερο και στα αντίστοιχα στον Κήπο της Μεσογείου και στον Κήπο των Ρόδων.
Αντίθετα, δεν θα επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα περίπτερα που βρίσκονται στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου και στον Κήπο των Εποχών. Το αναψυκτήριο που βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών προβλέπεται να παραμείνει στη διαχείριση του δήμου για την οργάνωση πολιτιστικών δράσεων, ενώ το περίπτερο στον Κήπο της Άμμου θα παραχωρηθεί στο ΚΕΘΕΑ.
Η πρόταση της διοίκησης εγκρίθηκε με 19 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά.
Συγκεκριμένα, κατά ψήφισαν οι Π. Αβραμόπουλος, Γ. Αρβανίτης, Στ. Αβραμίδου, Σ. Αδαμίδου, Γ. Αβαρλής, Μ. Αϊβάζογλου. Σ. Δημητριάδης, Κ. Ζέρβας, Στ. Καλαφάτης, Ρ. Καλφακάκου, Δ. Κούβελας, Αν. Κουράκης, Μ. Κυριζίδης, Μ. Κωνσταντινίδης, Γ. Ράπτης και Κ. Ζεβρής.
Αντιδράσεις υπήρξαν, όμως και για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στον άξονα της Αγίας Σοφίας.
Ανδρέας Κουράκης και Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισαν ότι η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να απαγορευτεί καθολικά στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και να επιτραπεί μόνον στους κάθετους πεζόδρομους (Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου). Ζέρβας, Κουράκης, Αβραμόπουλος, Αρβανίτης και ο Θανάσης Παπαναστασίου από μέρους της πλειοψηφίας ψήφισαν λευκό.
Αναλόγως κινήθηκαν η Ρία Καλφακάκου και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ καταψήφισαν οι Εντάξει, εκτός από τον Γιώργο Ράπτη, που εξαιρέθηκε της διαδικασίας, αφού διατηρεί συγγενικούς δεσμούς με καταστηματάρχη της περιοχής.
Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που αποφασίστηκε για την Αγίας Σοφίας, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα είναι δυνατή επί της ουσίας σε τρεις ζώνες, ενώ αυστηροί όροι θα ισχύσουν στους δύο κάθετους πεζόδρομους.
«Η κανονιστική είναι απαραίτητη ακόμη κι αν δεν είναι πλήρης για να μην κόβονται πρόστιμα», υποστήριξε κατά την παρέμβασή του ο δήμαρχος. «Ακούγονται διάφορα ότι είμαστε υπέρ των τραπεζοκαθισμάτων ότι είμαστε φραπεδούπολη και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Η πλατεία Αριστοτέλους είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι πεντακάθαρη και έχει και χώρο για τραπεζοκαθίσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα