Πολιτικές αντιδράσεις για την υπόθεση του Ωραιόκαστρου

15:52 14/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά και πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η απόφαση Συλλόγων και Κηδεμόνων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης να μην γίνουν δεκτά σε χώρους του σχολείου προσφυγόπουλα από γειτονικά κέντρα φιλοξενίας, απειλώντας, μάλιστα σε αντίθετη περίπτωση ακόμη και με καταλήψεις.

«Η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους», τονίζει

ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter και σημειώνει ότι «η αντίδραση κάποιων Συλλόγων γονέων και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με την στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους. Η αντίδραση κάποιων Συλλόγων γονέων 1/2

— Alexis Tsipras (@atsipras) September 14, 2016

και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με την στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. 2/2

— Alexis Tsipras (@atsipras) September 14, 2016

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός ο οποίος μπορεί να πει ότι αυτά τα παιδάκια είναι μολυσμένα και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα δικά μας. Είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο από όλους μας. Εάν έγιναν τέτοιες δηλώσεις είναι θλιβερές και πραγματικά δεν θέλω να το πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχει γονιός ο οποίος έκανε τέτοιες δηλώσεις», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί από γονείς, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν θέλουν προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή «οι πολίτες, οι Έλληνες, στο σύνολό τους, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, δείξαμε ένα πολύ ανθρώπινο πρόσωπο κι αυτό το εισπράττουμε. Σε μια δύσκολη στιγμή αυτός ο λαός τους αγκάλιασε τους πρόσφυγες», είπε ο κ. Καμμένος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην 81η ΔΕΘ και σημείωσε πως «αυτή η χώρα έχει μνήμες», υπενθυμίζοντας τους Έλληνες που έφυγαν από τη Σμύρνη το 1922 και τα πρώτα καράβια που τους φιλοξένησαν ήταν από τη Συρία.

«Nα απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου μειοψηφικές και ακραίες φωνές», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Α. Γαβότση, για τα παιδιά των προσφύγων, και καλεί τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να τις καταδικάσουν.

«Η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι μία επιβεβλημένη κίνηση, που με μεθοδικότητα και σοβαρό σχεδιασμό προωθεί το υπουργείο Παιδείας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «μειοψηφικές και ακραίες φωνές, όπως αυτές του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Α. Γαβότση, πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Κάλεσε επίσης «τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του και τις σαφείς προτροπές του προς τους πολίτες να ασκήσουν βία».

Να γίνουν δεκτά τα «δίκαια αιτήματα των Συλλόγων Γονέων Ωραιοκάστρου , που προστατεύουν τα παιδιά τους, την στιγμή που το κράτος τα αφήνει απροστάτευτα, τοποθετώντας μία υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας», ζητά η Χρυσή Αυγή

Καταγγέλλει επίσης όσους «στοχοποιούν παράνομα τους Έλληνες γονείς και τους μαθητές του Ωραιοκάστρου και απαιτεί να πάψει επιτέλους ο ρατσισμός σε βάρος των Ελλήνων».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις’, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Επίσης καλεί τον ελληνικό λαό, τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, «να αντιτάξουν τη δική τους αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες. Να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά».

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα