Πληθαίνουν οι επικρίσεις κατά των γερμανικών αρχών μετά από την αυτοκτονία του Αλμπάκρ

14:14 13/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι γερμανικές αρχές καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το «φιάσκο» που επέτρεψε στον Σύρο πρόσφυγα που κρατούνταν με την υποψία ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους να αυτοκτονήσει. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε να διεξαχθεί «γρήγορη και εξονυχιστική» έρευνα για το συμβάν.

Και τα ερωτήματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις αρχές είναι πολλά, την ώρα μάλιστα που η γερμανική αστυνομία δέχεται ήδη επικρίσεις, καθώς ο Αλμπάκρ κατάφερε το Σάββατο να διαφύγει της σύλληψης.

Ο 22χρονος Σύρος βρέθηκε κρεμασμένος

στο κελί του που βρισκόταν στο νοσοκομείο των φυλακών, παρόλο που τελούσε υπό 24ωρη παρακολούθηση.

«Είμαι εντελώς σοκαρισμένος και απολύτως κατάπληκτος που κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Χίμπνερ δικηγόρος του, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «δικαστικό σκάνδαλο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πελάτης του είχε ξεκινήσει απεργία πείνας αμέσως μετά τη φυλάκισή του και είχε προσπαθήσει να προκαλέσει ηλεκτροπληξία στον εαυτό του.

Το ερώτημα της παρακολούθησης στη φυλακή των τζιχαντιστών, κυρίως αυτών που σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας, έχει προκαλέσει συζήτηση και σε άλλες χώρες.
Στη Γαλλία ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, κατηγορούμενος ως μέλος της ομάδας που εξαπέλυσε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, κρατείται επίσης στην απομόνωση από τον Απρίλιο και παρακολουθείται επί 24ώρου βάσεως.

Οι επικρίσεις εναντίον της αστυνομίας πληθαίνουν, καθώς οι αρχές δεν είχαν καμία πληροφορία για τη ριζοσπαστικοποίηση του Αλμπάκρ, που έφτασε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά ούτε και για πιθανές επαφές του με το Ισλαμικό Κράτος.

«Είναι ένας πραγματικός εφιάλτης», σχολίασε από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, οι αρχές του κρατιδίου της Σαξωνίας, ανακοίνωσαν σε έκτακτη συνέντευξη στη Δρέσδη, ότι ο ύποπτος είχε κριθεί «ήρεμος» από έμπειρο ψυχολόγο που συνομίλησε μαζί του.

Αν και ο δικαστής έκρινε ότι ο συλληφθείς παρουσίαζε τάσεις αυτοκτονίας, ο κίνδυνος δεν ήταν άμεσος, δήλωσε ο αξιωματικός, Ρολφ Γιάκομπ.

«Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί, αλλά δυστυχώς συνέβη. Δυστυχώς η εκτίμηση των ειδικών δεν επιβεβαιώθηκε» από τα γεγονότα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σαξωνίας Σεμπάστιαν Γκέμκοφ.

Η γερμανική αστυνομία είχε ήδη καταδικαστεί για αποτυχία να συλλάβει τον ύποπτο τον οποίο τελικά κατέδωσαν άλλοι Σύριοι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ύποπτος προετοίμαζε επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους κατά ενός από τα αεροδρόμια του Βερολίνου: 1,5 κιλό εκρηκτικού TNT βρέθηκε στο σπίτι του. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πληροφοριών, είναι πιθανόν να πραγματοποιούσε την επίθεση και εντός της εβδομάδας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Αυτοκτόνησε ο Σύρος μετανάστης που «σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση»

Keywords
Τυχαία Θέματα