Πιθανή η επιστροφή των θεσμών-Σημαντικές επαφές Τσακαλώτου (video)

15:07 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι επαφές που έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες πριν από το Eurogroup των 16:00 θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Μια κοινή δήλωση που θα ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το επόμενο διάστημα και εν συνεχεία μια τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι το ζητούμενο. Αυξημένες πιθανότητες επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα

δίνει κοινοτική πηγή.

Υπο αυτές τις συνθήκες, η συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετρίαση των θέσεων του Ταμείου. Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ίδια μέρα.

Σημειώνεται ότι οι δανειστές έχουν καταθέσει την κοινή πρόταση-θέση τους στην ελληνική πλευρά πριν από 10 μέρες περίπου και περιμένουν απάντηση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθεί το συνολικό πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων με βασικό όπλο την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πλέον ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πλησίασε το 3% του ΑΕΠ το 2016 έναντι στόχου 0,5%.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να αποφύγει την προνομοθέτηση των μέτρων για μετά το 2018 που ζητούν οι δανειστές και να χαμηλώσει ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Επίσης, θα ήθελε να μην ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018 όπως επιμένουν οι δανειστές.

Ομως, εμφανίζεται έτοιμη να ρίξει νερό στο κρασί της υπό όρους. Αυτοί περιλαμβάνουν τη μείωση του δημοσιονομικού πακέτου και την μη λήψη μέτρων για το 2018, την μη προνομοθέτηση όλων των μέτρων, κάποια δημοσιονομικά ανταλλάγματα, μια δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και κυρίως την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) του ΕΚΤ σε εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα με πηγές των Αθηνών.

Ομως, η Ελλάδα εμφανίζεται να μην έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, π.χ. αγορά εργασίας, ενέργεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός κ.τ.λ..

Αυτό καθιστά δύσκολη μια θετική εισήγηση από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σημερινή σύνοδο σύμφωνα με πηγή των δανειστών. Γι’ αυτό οι προκαταρκτικές επαφές των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη είναι σημαντικές.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει αναγνωρίσει ότι δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα σε επιστολή του προς τους θεσμούς, προσθέτοντας ότι τα εκκρεμή θα μπορούσαν να υλοποιηθούν εντός 10ημέρου από την επίτευξη συμφωνίας.

Σχετική είδηση: Πολιτική συμφωνία επιδιώκει η Αθήνα στο σημερινό Eurogroup (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα