Ένοχη για «αμέλεια» η Λαγκάρντ χωρίς να της επιβληθεί ποινή

17:45 19/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κρίθηκε ένοχη για «αμέλεια» επειδή δεν αμφισβήτησε την καταβολή 400 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος ως αποτέλεσμα διαιτησίας σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία το 2008.

Ένα ειδικό δικαστήριο που αποτελούνταν από δικαστικούς και μέλη του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε την ετυμηγορία τη Δευτέρα στο Παρίσι προσθέτοντας ότι η Λαγκάρντ δεν θα δεχθεί ούτε χρηματική ποινή, ούτε ποινή φυλάκισης ούτε θα αλλοιωθεί το ποινικό της μητρώο.

Η Λαγκάρντ, που την εποχή εκείνη ήταν

υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είχε κατηγορηθεί για προνομιακή μεταχείριση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί σε μια δικαστική διαμάχη του με το γαλλικό Δημόσιο. Ο Ταπί είχε κερδίσει την υπόθεση καθώς και αποζημίωση 293 εκατ. ευρώ συν τόκους.

Η Λαγκάρντ κρίθηκε ένοχη γιατί αμέλησε να αμφισβητήσει την καταβολή ενός τόσο μεγάλου ποσού που προερχόταν από χρήματα φορολογουμένων.

Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση πως η νομική του ομάδα μελετά το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης.

Η απόφαση κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα κρίση ηγεσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την παραίτηση του προκατόχου της Λαγκάρντ, του Ντομινίκ Στρος-Καν, το 2011 έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης.

Το ΔΣ του ΔΝΤ, στο οποίο εκπροσωπούνται τα 189 κράτη μέλη του «αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σύντομα για να εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις» στην υπόθεση δήλωσε ο εκπρόσωπος του θεσμού Τζέρι Ράις, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, money.cnn.com

Keywords
Τυχαία Θέματα