ΠΓΔΜ: Αλλαγή του αποτελέσματος των εκλογών της 11 ης Δεκεμβρίου ενδέχεται να επιφέρει η επαναληπτική ψηφοφορία

17:15 21/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

-Του ανταποκριτή της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκου Φραγκόπουλου

Σε αλλαγή της κατανομής των εδρών, όπως αυτές προέκυψαν από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Δεκεμβρίου, ενδέχεται να οδηγήσει η επανάληψη της ψηφοφορίας σε ένα εκλογικό τμήμα , που αποφασίστηκε από το ανώτατο δικαστήριο της ΠΓΔΜ.

Το

δικαστήριο αυτό, οι αποφάσεις του οποίου είναι τελεσίδικες, έκανε δεκτή την προσφυγή της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, με την οποία αυτή ζητούσε την επανάληψη της ψηφοφορίας σε ένα εκλογικό τμήμα της 6ης εκλογικής περιφέρειας της χώρας (Τέτοβο-Γκόστιβαρ), η οποία δύναται να επιφέρει αλλαγές στην κατανομή των εδρών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, καθώς στην περιφέρεια αυτή, μία έδρα έχει κριθεί οριακά υπέρ του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών της 11ης Δεκεμβρίου, το απερχόμενο κυβερνών VMRO-DPMNE λαμβάνει 51 έδρες στη νέα Βουλή, ενώ το αντιπολιτευόμενο SDSM 49 έδρες, επί συνόλου 120 εδρών που αριθμεί το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Σε περίπτωση που στην επαναληπτική ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα της 6ης εκλογικής περιφέρειας, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, το SDSM κατορθώσει να ανατρέψει τη διαφορά 304 ψήφων που υπολείπεται από το VMRO-DPMNE, τότε θα κερδίσει μία επιπλέον έδρα, εις βάρος του κόμματος του Ν.Γκρούεφσκι και με τον τρόπο αυτό τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας θα έχουν στη νέα Βουλή τον ίδιο αριθμό εδρών: από 50 το καθένα. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στο εκλογικό τμήμα όπου θα επαναληφθεί η ψηφοφορία ανέρχονται στους 714 και προέρχονται από διαφορετικές εθνικές ομάδες (Αλβανοί,. Σλάβοι, Τούρκοι).

Το VMRO-DPMNE αντέδρασε έντονα στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, την οποία χαρακτήρισε “παράνομη” και ανήγγειλε ότι δεν θα συμμετάσχει στην επαναληπτική ψηφοφορία, ούτε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμά της. Το κόμμα του Ν.Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου ελήφθη κατόπιν πιέσεων και εντάσσεται στο πλαίσιο των “μετεκλογικών μηχανορραφιών”, με έξωθεν παρεμβάσεις, για την υφαρπαγή της ξεκάθαρης, όπως την χαρακτήρισε, νίκης του VMRO-DPMNE στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου.

To State Department εκφράζει την ανησυχία του για τις εντάσεις στην ΠΓΔΜ και καλεί να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ξένους διπλωμάτες στη χώρα

Την ίδια ώρα, τo State Department εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που σημειώνονται στην ΠΓΔΜ τις τελευταίες ημέρες και κάλεσε να σταματήσουν οι επιθέσεις εις βάρος ξένων διπλωματών στη χώρα, υπονοώντας τις σφοδρές κατηγορίες που εκτοξεύουν στελέχη του κόμματος του Ν.Γκρούεφσκι, κυρίως εις βάρος του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Τζον Κίρμπι ξεκινώντας την χθεσινή τακτική ενημέρωση συντακτών στην Ουάσιγκτον, καταδίκασε την “εμπρηστική ρητορική κάποιων πολιτικών αρχηγών” της ΠΓΔΜ, η οποία, όπως σημείωσε, παρακινεί σε επιθέσεις εναντίον θεσμικών οργάνων της ΠΓΔΜ και διαπιστευμένων ξένων πρέσβεων στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του VMRO-DPMNE κατηγορούν ανοιχτά τις τελευταίες ημέρες την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια και τον Αμερικανό πρέσβη για εξωθεσμικές παρεμβάσεις, ενώ ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι , σε ομιλία του πριν από μερικές ημέρες σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στα Σκόπια,, κατηγόρησε “ορισμένους πρέσβεις ξένων χωρών” στην ΠΓΔΜ (χωρίς πάντως να τους κατονομάσει) για ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και τους κάλεσε να περιοριστούν στο πλαίσιο των εντολών και των εξουσιοδοτήσεων τους, ως διπλωμάτες.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι υποστηρικτές του Γκρούεφσκι είχαν σηκώσει ένα μεγάλο πανό στο οποίο αναγραφόταν: “Μπέιλι, κάτω τα χέρια σου από τη χώρας μας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα