Πετύχαμε τους στόχους μας και γυρίζουμε σελίδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

19:00 21/3/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Ικανοποιημένος από τα θετικά σχόλια που απέσπασε η Ελλάδα για τη συμφωνία με την τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ολα πια υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους
της και γυρίζουμε σελίδα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ συμπλήρωσε ότι θετικά σχόλια απέσπασε και η ελληνική προεδρία, η οποία μέσα σε δυόμισι μήνες έκλεισε 54 νομοθετικές πρωτοβουλίας σε δύσκολα ζητήματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Χαρακτήρισε επίσης μεγάλο βήμα ασφάλειας τη επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής για την τραπεζική ενοποίηση, λέγοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.«Ραντεβού στις κάλπες» έδωσε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κλείνοντας της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο, ολοκληρώνοντας το διήμερο εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στο τελευταίο, πριν από τις ευρωεκλογές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες θέλησαν να δώσουν το στίγμα των προσπαθειών αναθέρμανσης της αναπτυξιακής προοπτικής της Ένωσης, με επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, και σαφή στήριξη της βιομηχανικής αναγέννησης στην Ευρώπη.

Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών η συζήτηση εστιάστηκε στο κλίμα με προοπτική την αναθεώρηση των στόχων για το 2050, και στην ενέργεια που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Το ενεργειακό δεν ήταν απόμακρο και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς οι 28 αναγνωρίζουν πλέον πως η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει πέρα από το χαμηλό ενεργειακό κόστος, την ενεργειακή της ασφάλεια αλλά και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της προκειμένου να ενισχύσει την ανεξαρτησία της.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις στο πεδίο της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ωφεληθεί ιδιαίτερα. Κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνολική μείωση του παραγωγικού κόστους και ιδιαίτερα του ενεργειακού κόστους και της φορολογίας.

Ειδικότερα για το ενεργειακό ο κ. Σαμαράς επισήμανε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η Ανατολική Μεσόγειος «αποκτά πλέον μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα στην Ευρώπη γιατί εδώ βρίσκονται, ή μπορεί να αποκαλυφθούν, σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως στον υποθαλάσσιο χώρο και μάλιστα των Ευρωπαϊκών κρατών».

Επίσης, ανέφερε ότι, από την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να περάσουν σημαντικοί δρόμοι ανεφοδιασμού της Ευρώπης, τόσο ευρωπαϊκής όσο και μη ευρωπαϊκής προέλευσης όπως είναι για παράδειγμα το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά σημαντική η αναφορά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη Μεσόγειο, για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τον Νότιο Διάδρομο.

«Τα κοιτάσματα αυτά δημιουργούν τεράστιο ενδιαφέρον για τον ενεργειακό εφοδιασμό ολόκληρης της Ευρώπης, και η Ελλάδα πια γίνεται ένας από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές της ενεργειακής ασφάλειας, μετά την ανασφάλεια που προκάλεσε και η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαρακτηρίστηκε «καλό διήμερο» από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς έγινε αποδέκτης συγχαρητηρίων και πολύ θετικών σχολίων τόσο για το έργο της Ελληνικής Προεδρίας, με κορυφαίο επίτευγμα τη συμφωνία για την προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης, όσο και για την καταληκτική συμφωνία με την τρόικα στην Αθήνα μετά και τη διαπίστωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υποστηριχθεί η προσπάθεια αναγέννησης της βιομηχανικής πολιτικής με μείωση του ενεργειακού κόστους, μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και αύξηση της ρευστότητας.

Επισήμανε επίσης, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης, και της Ελλάδας, στην ποιότητα των προϊόντων, στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και στην ποιότητα της έρευνας. "Η Ελλάδα μπορεί να παράγει τα πάντα", υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει τόσο μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όσο και από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση που αφορά στο γάλα είπε πως "Είναι άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της, ιδιαίτερα αν - απ' ότι μαθαίνω - επίσημα πια στον ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν θα κατορθώσουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα ή θα είναι πολλά κομματίδια".

"Επαναλαμβάνω το θεωρώ άδικο και στανάχωρο για τον κόσμο να έχουμε τέτοιες παραφωνίες, αλλά να ξέρετε ότι προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει", υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες, στις 2 και 3 Απριλίου για την τέταρτη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικών χωρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα