Πέτουρα με κοτόπουλο – Παραδοσιακή συνταγή από τα Γρεβενά

11:03 22/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια παραδοσιακή σπιτική συνταγή μάς έστειλε ο Αγροτικός Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αγίου Γεωργίου, του Δήμου Ηρακλεωτών Γρεβενών, φτιαγμένη με υλικά από τον τόπο τους. Πέτουρα με κοτόπουλο και… καλή όρεξη!

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

1/2 κοτόπουλο1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλου250 γρ. πέτουρα (κομμένα ή σπαστά)2 μέτριες ντομάτες1 κρεμμύδι3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λάδιαλάτιπιπέριτυρί φέτα (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο
και το ξεχωρίζουμε από τον ζωμό του, τον οποίο σουρώνουμε.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο (ή λάδι) και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το τσιγαρίζουμε ελαφρώς.Προσθέτουμε τη ντομάτα πολτοποιημένη, το αλάτι και το πιπέρι.Στη συνέχεια βάζουμε τον ζωμό κοτόπουλου.Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε τα πέτουρα, ανακατεύουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τα κομμάτια του βρασμένου κοτόπουλου.Αν χρειαστεί επιπλέον υγρά προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.Στο σερβίρισμα, προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε από πάνω τριμμένο τυρί φέτα.Χρόνος βρασμού 8-10 λεπτά

Ο Αγροτικός Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε το 1992 από 20 γυναίκες, κατοίκους του Αγίου Γεωργίου, στα Γρεβενά, οι οποίες εργάζονται 25 χρόνια άοκνα, κρατώντας τις παραδόσεις του τόπου τους. Τα προϊόντα που παράγουν είναι τα πέτουρα (κομμένα-σπαστά), τραχανάς ξινός, τραχανάς σταρένιος-γλυκός, τραχανάς λαχανικών, τραχανάς αλευρίσιος, κάποια παραδοσιακά γλυκίσματα (σαλιάρια, κουραμπιέδες κ.ά.), βουτήματα και παραδοσιακές πλαστές πίτες. Οι πρώτες ύλες των προϊόντων είναι από τοπικούς παραγωγούς και η παραγωγή τους βασίζεται σε τοπικές παραδοσιακές σπιτικές συνταγές.

Παρουσιάζουμε συνταγές από γυναικείους συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα προϊόντα κάθε τόπου μας και την προσπάθεια των γυναικών που αγωνίζονται, με μεράκι και αγάπη, να διατηρήσουν τις παραδόσεις της περιοχής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα